Fürdés a Salvus vízben

A Heves megyében található, kevesebb mint ezer lakosú Bükkszék neve talán még nem cseng sokaknak ismerősen. Holott a település egyik fő terméke a Salvus gyógyvíz rendkívüli népszerűségnek örvend, emésztőrendszeri problémák, gyomorfekély, savtúltengéses panaszok kezelésére rengetegen vásárolják, de porlasztva, vagy szaunavízként használva légzőszervi betegségek kezelésére is alkalmas.

Bizonyára közülük sem tudja mindenki, hogy egy eredetileg 40 fokosan felszínre törő termálvizet fogyasztanak, amiben akár fürödni is lehet Bükkszéken. Maga a víz különlegességnek számít nem csak magyar, hanem európai viszonylatban is, ugyanis az oldott ásványianyag-tartalma kiugróan magas.

A termálfürdő viszonylag alacsony ismertségének oka lehet, hogy a múlt század közepén megnyílt létesítményben a legutóbbi időkig nem történtek jelentős fejlesztések. Hosszú éveken át pusztán kültéri strandfürdő működött Bükkszéken. Ebben hozott változást egy uniós támogatás elnyerése, aminek révén 2012-ben először a kültéri medencék újultak meg, majd decemberben megnyílt a teljesen új főépület is, ahol már egész évben várják a fürdőzni vágyó vendégeket.

A strandfürdő részen termálvizes medencék, óriáscsúszda is található, az új épületben pedig termálvizes-, élmény- és gyermekmedencék biztosítják a kikapcsolódást. A kétezer négyzetméteres létesítményben gyógyászati részleg is működik, ahol légzőszervi és mozgásszervi betegségek kezelése is megoldott. Sőt, egy külön szaunapark is kialakítottak a fürdőkomplexumban.