Fürdőben elkapható betegségek – mire figyeljünk nagyon?

Sajnos sok embernek nemcsak felüdülést jelent a víz, a fürdés a késő tavaszi és a nyári hónapokban, hanem számos gomba, vagy baktérium számára elég jó közvetítő is lehet. Ezért nagyon fontos vigyázni a medencék tisztaságára, mivel ezek a kórokozók felszaporodva különböző betegségeket okozhatnak.

Nagyon fontos alapszabály, hogy sérüléssel nem szabad strandra, uszodába vagy termálfürdőbe menni, mivel ezek a fertőzés kapui. A fertőzés a sérüléseken bejuthat az emberi szervezetbe. Sőt, még lenyelni sem ajánlatos a strand vizét.

Legjobban a medence partja, a zuhanyzó okozza a problémát. Hiszen itt a baktériumok vagy gombák elég könnyen a bőrre kerülhetnek, ami fertőzést okozhat a sebbe vagy a sérülésbe jutva. Amennyiben valaki gombás lábbal áll be zuhanyozni, az utána következőt is megfertőzi. Így kapható el egy jó kis gombás fertőzés, melyből alig lehet kikeveredni. Hiába vesz az ember különböző kenőcsőket, vagy bármit, egy idő után újra gombás lesz az illető lába. Ezek miatt is igen fontos a lábmosó használata, mely megakadályozza, hogy fertőzés kerüljön a medencébe. A zuhanyzóba pedig saját papuccsal ajánlott beállni.

Amennyiben nincs sérülés rajtunk, a kórokozók akkor is igyekeznek megtapadni a bőrünkön, a szőrzeten és a nyálkahártyákon. Ezért ajánlatos a strandolás után egy alapos fürdés szappannal és folyóvízben, akkor kisebb az esélyünk, hogy elkapjunk valami csúnya fertőzést.

Kiemelt fontosságú, hogy a forró vízes medencékbe székletet engedni nem szabad. Hiszen így is kerülhetnek baktériumok a vízbe, és amennyiben elég meleg is a víz, könnyen el is szaporodhatnak. Ezeket a baktériumokat lenyelve hasmenést okozhatnak. Ilyen eset sajnos minden nyáron elő szokott fordulni.

Tehát figyeljünk oda, hova és milyen vízben szeretnénk majd eltölteni egy kis időt. Tartsuk be a fontos szabályokat, a saját érdekünkben. Amennyiben hajlamosabbak vagyunk ezekre a baktériumokra, akkor kerüljük az ilyen helyeket. Sajnos vannak emberek, akik egyszer elkaptak egy lábgombás fertőzést, és azóta sem mehetnek strandra.