Fűszerekkel az egészségünkért

A fűszereket leginkább az ételek igazi karakterének előcsalogatására használjuk. De legtöbb fűszer sokkal többet takar, mint egy jellegzetes íz. Most bemutatjuk a világon található négy legegészségesebb fűszert. Ezek között rögtön elsőként a kakaó szerepel.

Most látom magam előtt, hogy a csoki rajongóknak felcsillan a szemük. Hosszas kutatások támasztják alá, hogy a heti egy-két alkalommal fogyasztott minőségi étcsokoládé fogyasztása nagyban hozzájárulhat a sztrók és az infarktus elkerülésében. A tudósok szerint ez a kakaóban található polifenoloknak és flavonoidoknak köszönhető. Magas a gyulladáscsökkentő hatásuk, így több módon is óvják a szívet és a vérkeringést. Továbbá arról se feledkezzünk meg, hogy régen igazi afrodiziákumnak tartották. A következő fűszer, nem más, mint a fahéj. Segít a vércukorszint szabályozásában és a cukorbetegségek megelőzésében. A mai napig folynak kísérletek a legfőbb összetevőjét illetően. A fahéjaldehid egyes elméletek szerint stimulálja a sejtek receptorait és segíti a felesleges cukor távozását a vérből.

A ma már csak az élete aranyaként emlegetik a kurkumát, mivel szinte minden sejttípusban képes csökkenteni a gyulladást, felpörgeti az immunrendszert, illetve védelmet biztosít számos betegség ellen. Egyes kutatások szerint még a kognitív képességet is fejleszti, mint pl. a memóriát. A gyömbért már évezredek óta használják az emberek, hajfájás és emésztési zavarok kezelésére. A mai kutatások által további alátámasztást nyert az a tény, hogy erőteljes izomlazító, csökkenti az izomlázat és enyhíti a duzzanatokat. Legfőbb hatóanyaga pedig gyulladás csökkentő és immunrendszer erősítő. Legfőképpen a friss gyömbérrel érhetjük el ezeket a hatásokat, a szárított már nem olyan erőteljes.