Gazdasági helyzet az EU-ban

A gazdasági helyzet az Európai Unión belül folyamatos ellenőrzés alatt áll, hiszen a tagállamok államháztartásáról, a pénzügyi piacokról folyamatosan felmérések készülnek. Ezen felmérések segítik hozzá az EU-t a céljai eléréséhez, amit a jelen gazdasági helyzet nem igazán bír el, a különböző országokban történő zavargások és a munkanélküliség miatt. A gazdasági helyzeten leginkább egyre több és több munkahely teremtése tudna segíteni, hiszen a folyamatos munkanélküliség nem csak hazánkban okoz gondot, hanem más uniós országokban is.

[wp_ad_camp_1]

Természetesen a gazdaságpolitika, amit az EU követ igen nemes célokkal van ellátva, tehát rövidtávon a foglalkoztatottság növelése a legfontosabb a gazdasági stabilizáció elérése szempontjából és csak aztán jönnek a középtávú tervek, mint például a folyamatos növekedés, a jobb életszínvonal. A hosszú távú tervekkel egyelőre talán nem is érdemes foglalkozni, amíg a rövidtávú tervek is kilátástalannak tűnnek, viszont igazán nemes kihívásokat tűztek ki maguk elé a politikusok. Többek között ilyen a globalizáció és az elöregedés problémája.

A gazdaságpolitikai tervek kidolgozása és azok megvalósítása nemzeti, másrészt pedig európai szinten történik, noha elsősorban a gazdaságpolitika leginkább nemzeti felelősség. Némely tagállamok között a gazdasági helyzet és annak megoldása méginkább szorosabbá vált, hiszen azonos pénznemet használnak, aminek erőssége számukra közös érdek. Jelenleg az EU tagállamok, illetve a lakosság fele használja a közös valutanemet.

A gazdaságpolitika összehangolása és annak ellenőrzése igen fontos, hiszen a különféle jelentések és felmérések alapján, melyeket a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság készít, tudja ellenőrizni a Bizottság azt, hogy a gazdaságpolitikai intézkedések megfelelnek-e az EU növekedési és munkahelyteremtési tervével.