Gyermekek internetes zaklatása – Legyünk résen!

Az internetnek számos előnye van, azonban tisztában kell lenni vele, hogy rengeteg veszélyt is rejt magában. Elsősorban a gyerekek vannak kiszolgáltatva, leginkább őket érinti az online zaklatás.

[wp_ad_camp_1]

A mai gyerekek egyre fiatalabban kerülnek a számítógép elé, ráadásul ők a legaktívabbak is. Nem csoda, hogy egyre nagyobb méreteket ölt a gyermekeket érintő online zaklatás. Manapság már nem csak az iskolában tudják bántani, kirekeszteni a gyerekek egymást, de otthon sincs nyugtuk, hisz az üzenetek folyamatosan érkeznek. Félelmetes, de a szülők csak fele tud, arról, hogy gyermekét online zaklatják. A zaklatás fajtái közt említhetjük a fenyegetést, megalázást, kiközösítést, a másik lejáratását, nevetségessé tételét. Előfordulhat, hogy a gyerek vagy tinédzser bántó üzeneteket kap, lejárató kommenteket, posztokat írnak róla vagy épp álprofilt hoznak létre és a nevében tesznek közzé provokatív tartalmakat, írnak üzeneteket. Főleg, ha többen benne vannak, akkor a tini azt érezheti, hogy teljesen egyedül van és senki nem segíthet neki.

Ennek okán a gyerek nem érzi magát biztonságban, csendessé, visszahúzódóvá válik, önbecsülése megcsappan és szorongóvá válik. Nagyon fontos, hogy a gyerekkel bizalmi kapcsolatban legyünk, hogy elmerje mondani, ha baj van. Az érzelmi támogatás által a gyerek nem fogja azt érezni, hogy teljesen egyedül van és mer segítséget kérni. A technikai segítséget sem szabad elhanyagolni, meg kell mutatnunk, hogyan lehet egy képet, profilt jelenteni, töröltetni, valamint milyen lépéseket tehetünk a zaklatók ellen. A technikai és érzelmi támogatás egyaránt fontos. Ha külső segítségre van szükség akkor a Kék Vonal Lelkisegély Vonalát kell hívni, mely ingyenesen elérhető egész nap a 116-111-es számon.