Ha megfázott a gyerek, nem kell azonnal orvoshoz rohanni!

Számos remek házi praktika létezik, ami teljesen természetes módon biztosítja, illetve gyorsíthatja a gyógyulás folyamatát, amikor a betegség még enyhe, így ha azt veszed észre, hogy valami nem az igazi, akkor segíts rajta időben és elkerülhetitek a doki bácsit. Amennyiben komolyabb a dolog, az orvos és a gyógyszeres kezelés persze nem maradhat el, de azt is bátran kiegészítheted hagyományos módszerekkel.

[wp_ad_camp_1]

A jó öreg házi negró és az ízletes hagymaszirup sokat segíthet, hiszen fertőtlenítik a felső légutakat, valamint segítik a nyáktermelést, amelynek felköhögése lerövidíti a betegség időtartamát. Az igazi negró persze titkos összetételű, de könnyedén készíthetsz saját magad is otthon ánizs ízű, köhögéscsillapító édességet egy kis méz és csillagánizs felhasználásával.

Köhögés ellen a hagymaszirup is nagyon hatásos tud lenni. Ehhez annyit kell tenned, hogy a hagymát felaprítod, majd főzöd öt percig. Amint kihűlt hozzá kell keverni barna cukrot vagy mézet, és pépesre dolgozni. Az elkészült hagymaszirupból naponta többször kell a gyereknek egy-egy teáskanálnyit adni.

Amikor a megfázás kísérő tünetei már felerősödnek, akkor gyanús, hogy a szoba levegőjében se nincs elég nedvesség. Pontosan emiatt lesznek a nyálkahártyák szárazak, ami további köhögési ingert kelt. A probléma megoldása mindössze annyi, hogy a levegőt párával kell megtölteni, amire nagyon jó például az egyszerű párologtató is, vagy fűtőtestre elhelyezett nedves törülköző.

Ha sem cukor, sem a hagymaszirup nem segített, de még a párásabb levegő sem, akkor jöhet az inhalálás és az orröblítés. Az inhaláláshoz vizet kell forralni, majd abba kamillát, zsályát vagy gyömbért, esetleg eukaliptusz, levendula vagy menta illóolajat tenni. Az orröblítéshez a sóoldat javasolt, ami nem más, mint 9 gramm jód- vagy fluormentes sót egy liter forró vízben elkeverve.