Hány évesen javallott szülni?

Ez egy olyan kérdés, amely újra és újra felmerül, ugyanis igen sokakat foglalkoztat ez a dolog. Ám ennek a kérdésnek a megválaszolása közel sem olyan egyszerű, hiszen nem csak a biológiai órára alapozhatunk.

Igen azt el kell fogadnunk, hogy sajnos a ketyegés megállíthatatlan, ám tenni azért sok mindent lehet ellene. Azt kell, hogy mondjuk, hogy ideális kort nem tudunk meghatározni a szülésre, ugyanis ez egyén és környezet függő is egyben. A legtöbb nő a húszas éveiben még tanul, vagy éppen a karrierjét próbálja kiépíteni. Manapság a harmincas évekre tehető az, hogy a legtöbb esetben már férjhez mennek és elkezdik élvezni a szakmai sikert. Ilyenkor jelentkeznek legtöbb esetben a közös kiadások, mint pl. autó, hát, berendezési tárgyak. Amely kisebb nagyobb anyagi terhekkel, vagy akár hitelfelvétellel is járhat. Ma már nagyon sokan úgy gondolkodnak, hogy mindaddig nem szeretnének gyereket szülni még nem teremtették meg neki a biztos hátteret.

Illetve már az sem jellemző, hogy egy családon belül kettőtől több gyermeket vállalnak, ugyanis sokkal nagyobb igényekkel rendelkeznek az emberek és azt szeretnék, ha mindent megtudnának adni a gyermekeik számára. Vagyis gazdasági szempontot figyelembe véve sosem lesz ideális. Ám, ha  a biológiai szempontokat vesszük alapul, akkor 24-25 év a legjobb. Akkor a legtermékenyebbek a nők. Ezt az időszakot követően a terhesség kialakulásának az esélye drasztikusan elkezd esni. Hogyha egy 35 éves nő esélyeit latolgassuk a terhességre, akkor mindössze fele a 25 éveséhez nézve. Az évek előre haladtával ez pedig fokozatosan csökken, vagyis a 40 éves korosztály számára a 35 éveshez viszonyítva szintén már csak fele az esélye a természetes megtermékenyítésre. Így, hát érdemes átfontolni a terveinket.