Házi praktikák a ruhák színének megőrzéséhez

Valljuk be, minden háziasszony rémálmai között szerepel, hogy a kedvenc ruhadarabok pár mosás után elveszítik a szépségüket és az élénk színeiket. Ha Önnel is előfordult már ez, akkor tartson velünk, hogy megmutassunk pár praktikát, amely által a jövőben ezt elkerülheti.

[wp_ad_camp_1]

Ha nem szeretne a továbbiakban azon aggodalmaskodni, hogy vajon a mosás során kifakulnak-e a ruhák, vagy éppen melyik engedi ki a színét és fogja össze a másikat, akkor a következő házi praktikákat kell segítségül venni. Ez a tipp a világos és a sötét ruhák esetén egyaránt alkalmazható. A fehér ruhák kivételéven minden ruha első mosás alkalmával kicsit engedi a színét. Mivel a világos árnyalatok a legjobb esetben szinte sosem fogják össze egymást, így még azt is nehéz észre venni, hogy ez egyáltalán megtörténik. Ám a sötétebb árnyalatoknál, ez teljesen máshogy zajlik és, ha valamelyik engedi a színét, annak biztosan nyoma marad. A legjobb védekezés ez ellen, ha az első mosás előtt, a problémás ruhaneműt hidegvízbe áztatjuk.

Ha a víz elszíneződik, akkor a vizet cseréljük le és a tiszta vízbe tegyünk öblítőt vagy két pohár ecetet. Az ecet nagyon jól stabilizálja a ruhák színét. Amennyiben nem szeretjük a mesterségesen előállított bolti öblítőket, akkor azok számára ajánljuk a következő tippet. Vegyünk egy 20%-os ecetet, , melyet háromszorosára hígítsunk fel, majd adjuk hozzá 10-15 csepp illóolajat és ezt használjuk a mindennapos mosáshoz, öblítő helyett. Az ecet elképesztően puhává varázsolja az anyagot, illetve a színeket is élénkíti. Ráadásul a mosás előtt a gép tartályába az öblítő helyett ecetet öntünk, akkor nem csak a ruhákat, de a mosógépet is megóvhatjuk a vízkőtől. Az ecet használatával még az allergiás kiütéseket is elkerülhetjük, hiszen semlegesíti a mosószerben található allergiát kiváltó összetevőket.