Hibák a fogyókúrában

Mindannyian szeretnénk csinosabbak és vonzóbbak lenni, de ezért alaposan meg kell dolgoznunk. Szerencsére rengeteg olyan módszer áll rendelkezésünkre, amelyek az egészségi állapotunk kockáztatása nélkül vezetnek eredményre. De bizony az eredményért mi magunknak kell tennünk, nem is keveset. És ha végre elszántuk magunkat a fogyókúra mellett, akkor ne kövessük el azokat a hibákat, amelyek visszavethetik az eredményességünket.

[wp_ad_camp_1]

A fogyókúrázók legtöbbször ott követik el a legelső és legsúlyosabb hibát, amikor irreálisan gyors eredményt akarnak. Sajnos ilyenkor nem számolnak azzal, hogy a koplalás veszélyezteti az egészségi állapotukat, ráadásul a szervezet raktározási kényszerrel reagál; azaz amikor újra „elegendő” mennyiségű tápanyagot veszünk magunkhoz, elkezd belőle zsírt építeni, hogy minél inkább bebiztosítsa a készleteit. Gyakorlatilag így alakul ki az a jelenség, amit jojó effektusként szoktunk emlegetni.

A fogyókúrázók jelentős hányada úgy tekint a szénhidrátra, mint a patás ördögre. Meg van győződve róla, hogy a szénhidrát csak rossz lehet, ezért teljesen ki kell irtani a táplálkozásból. Egyes szénhidrátokat (például a cukrot) valóban érdemes minél inkább mellőzni, de a komplex szénhidrátokra szükségünk van; nélküle az emberi szervezet üzemanyaga válik hiánycikké.

A kihagyott étkezések egyáltalán nem segítik a fogyást. Ennek két magyarázata van; mindenekelőtt a nagy éhségérzet miatt a következő időszakban bevisszük ugyanazt a tápanyag mennyiséget, sőt általában többet is… Másodsorban pedig a kihagyott étkezések miatt a szervezetünk egyre inkább tartalékolásra rendezkedik be, ami a testzsír növelését jelenti. Tehát a fogyókúra legrosszabb módja a koplalás; helyette életmódváltás szükséges, ami elhozza a kívánt testsúlyt és a testalkatot.