Hitelesíteni kell az energetikai tanúsítványokat!

Ez év január elsejétől hitelesíteni kell a különféle energetikai tanúsítványokat. Az e-tanúsítás célja, hogy az energetikai tanúsítványok országos, elektronikus, hiteles nyilvántartására rendszerezett és megalapozott legyen. Adott internetes felületet biztosítanak mindehhez, ami a tanúsítványok feltöltését támogatja, valamint a feltöltött adatok alapján elvégzi a tanúsítvány automatikus, formai és számszaki ellenőrzését is, tehát a folyamat tulajdonképpen gyors és egyszerű.

[wp_ad_camp_1]

A 2013. január 1-jén hatályba lépett és az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központról, valamint az Országos Építésügyi Nyilvántartásról szóló Kormányrendelet alapján az energetikai tanúsítványokat egy adott elektronikus alkalmazás igénybevételével az energetikai tanúsító köteles elküldeni a Dokumentációs Központ számára. Az említett alkalmazás azaz, az e-tanúsítás az Országos Építésügyi Nyilvántartás részeként működő alkalmazás és célja, hogy valóban megalapozott legyen a nyilvántartás. Mindehhez, mint említettük internetes elérésű felületet van biztosítva, ami valóban leegyszerűsíti a feladatot, hiszen az adatok ellenőrzését, hitelesítését és nyilvántartását is elvégzi.

A tanúsítványokat a tanúsítónak kell feltöltenie fel a közös nyilvántartásba, aki így egy Ügyfélkapus azonosítást kap és csak azt követően tud belépni az e-tanúsítás rendszerbe. Az első belépés alkalmával kötelezően regisztrálni kell, ahol meg kell adni a főbb adatokat, mint a név, cím, elérhetőség, kamarai azonosító és így tovább.

A már hiteles tanúsítvány PDF formátumban lesz elérhető és az első lapja az e-tanúsítás alkalmazás által automatikusan generált azonosító kóddal ellátott összefoglaló előlap, utána következik a tanúsító által feltöltött PDF fájl a teljes tartalommal. A tanúsítónak ki kell kinyomtatnia az elektronikusan hitelesített tanúsítványt, amelyet ezek után hivatalosan alá kell írnia.