Hitelkártya használata okosan

A pénzintézetek széles körben kínálják a hitelkártyákat, amelyektől hazánkban az emberek nagy többsége mereven elzárkózik. Tőlünk nyugatabbra igazi kultúrája van a hitelkártya-használatnak, mert átgondoltan, tudatosan használva a hitelkártyát, kihasználható annak számos előnye, és még nyereséghez lehet jutni, hiszen a pénzintézetek egyre több kereskedelmi partnerrel állnak kapcsolatban és velük közösen bocsátják ki a hitelkártyákat, így azokhoz különböző értéknövelő programok (pl. készpénzjóváírás) kapcsolódnak.

[wp_ad_camp_1]

Ami nagyon fontos: Hitelkártyát pénzfelvételre használni nem ajánlatos! Kerülendő, mivel nagyon magas a kamata, és a kölcsön azonnal kamatozni kezd. Használatának előnye abban áll, hogy annak terhére történő vásárlás a vásárlás időpontjától kezdve a pénzintézetek által meghatározott ideig (általában 45 napig) kamatmentes abban az esetben, ha a bank által meghatározott időpontig visszafizetjük a tartozást.

Nem kell tehát azonnal elutasítani, elzárkózni a hitelkártya ajánlatoktól, de mindenképpen alaposan tájékozódni kell minden apró részletet illetően, mielőtt elfogadnánk (igénybe vennénk) a bank által a hitelkártyával rendelkezésünkre bocsátandó hitelkeretet.

Ha úgy döntünk, hogy elfogadjuk a bank ajánlatát, okosan is lehet használni a hitelkártyát. Mégpedig úgy, hogy a bankszámlánkra érkező bérből vagy rajta lévő összegből csak az átutalásainkat teljesítjük, bankkártyánkat az ingyenes készpénzfelvételre, míg vásárlásainkra a hitelkártyát használjuk. Amire ügyelni kell, hogy a bank által sms-ben megküldött, vásárlásaink után kötelezően visszafizetendő összeget a meghatározott időpontig utaljuk át, vagy vezessük át a hitelkártya számlára.

Ha ezt betartjuk, akkor a folyószámlánkon lévő pénz mindaddig, amíg a hitelkártyát használjuk, mintegy megtakarításként kamatozik, a hitelkártyáról történt költéseink pedig kamatmentesek, és a kereskedelmi partnerek által biztosított kedvezményekkel megtakarítás érhető el.