Hogyan állítsuk meg hatékonyan a konyhai tüzet?

A konyha egy ártatlan helynek tűnik, de igazán veszélyes is lehet, hiszen könnyen lángba borulhat bármi akár egy pillanat alatt. Ha éppen főz és közben mást is csinál, például takarít, vagy telefonál, legyen éber és figyelmes, mert megtörténhet az is, hogy ha 10 másodpercre elkapja a fejét, és akkor történik meg a baj.

Cikkünkben most bemutatjuk mit szabad és mit nem konyhai tűz esetén. Ha a valami a sütőben kap a lángra, akkor semmi szín alatt ne nyissa ki az ajtaját. Ilyenkor a legelső teendő, hogy kikapcsolja az egész berendezést és odébbáll, hiszen ha kinyitja az ajtót anélkül, hogy elzárná, akkor meg is égetheti a tűz az arcát. Ha kikapcsolja a sütőt, akkor a tűz majd magától elalszik, és amint ez megtörténik, kinyithatja az ajtót, hogy kitakarítsa azt. Ha viszont a tűzhelyen keletkezik a tűz az már veszélyesebb. Ne feledje, hogy a tűznek oxigénre van szüksége ahhoz, hogy égjen, így a legjobb, ha leállítja a fazék vagy a serpenyő oxigénellátását. Tartson egy fedelet is a tűzhely közelében, így ha valami lángra kap, csak fedje le a fazekat, vagy a serpenyőt mielőtt még elfajulnának a dolgok.

Soha nem szabad például vizet önteni a zsíros tűzre, hiszen ez nem fogja megfelelően eloltani a lángokat és csak értékes időt pazarol azzal, hogy hagyja a tűznek, hogy növekedjen. A tűzoltókat akkor érdemes kihívni, amikor nem tudja eloltani a tüzet, ha az nagyobb, mint egy kosárlabda, és ha folyamatosan terjed. Tüzet sajnos bármi okozhat a konyhában, ingujj, fürdőköpeny, vagy akár egy sál. Rengeteg ember csak hazamegy a munkából és elkezd főzni anélkül, hogy biztonságosabb ruhába öltözött volna, ez pedig nagy hiba, mert a legtöbb elálló ujj, vagy elálló ruha halálos csapda is lehet. Nagyon óvatosnak kell lennünk tehát a konyhában, mert rengeteg minden lángra kaphat, és akár életveszélyes baleset is bekövetkezhet.