Hogyan előzzük meg a köröm benövést?

Amikor az egyik leggyakoribb ambuláns műtétnek szeretnénk utána járni, akkor abban biztosak lehetünk, hogy ez a benőtt köröm műtétje. A probléma egy sebészeti beavatkozással orvosolható, de mi most annak jártunk utána, hogyan előzhető meg a baj.

[wp_ad_camp_1]

A legtöbb betegnél ez a probléma a nagy lábujjon jelentkezik. Ez a probléma a legtöbb esetben, akkor áll fenn, ha túlzottan megvágjuk, vagy esetleg a beszakadt körömszél a köröm-sánc alá nőve felgyűri a bőrt. Az elsődleges tűnetek jelentkezhetnek bőrpírrel, fájdalommal, majd akár a sérült terület elfertőződéssel is járhat. A körömgyulladás az így túlnőtt körömsánc az állandó mechanikus irritáció eredményeként állhat elő. A körömszél ilyen esetben már legtöbbször jelentősen megduzzad, és mellette számolni kell még gennyesedéssel, vagy legvégső esetben még vadhús keletkezésével is. Amikor már a probléma ilyen súlyossá válik, akkor állandó  fájdalommal kell, hogy számoljon a beteg.

A gyulladás nem igen szokott tovább terjedni a köröm szélénél, viszont, ha elszíneződést észlelünk, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ez egy veleszületett rendellenesség, viszont erről szó sincs. Ugyanis az igazán ritkának nevezhető, amikor a hátterében genetikai okok húzódnak. Az esetek többségében ugyanis szerzett betegségről beszélhetünk. Viszont ennek ellenére, nagyon sok beteg panaszkodik arról, hogy a körmük már eleve a körömsánc alá nőne, így számukra szinte elkerülhetetlené válik ez a probléma. Ennek a problémának az egyik leggyakrabban kiváltó oka a szűk cipő lehet, viszont szerepet játszhat még a szoros zokni által kiváltott mechanikai irritáció is. A másik leggyakoribb kiváltó ok pedig a túlzott vagy nem megfelelő körömvágás eredménye.