Hogyan gondozzuk a rózsákat?

A rózsák köztudottan a sok törődést igénylő növények közé tartoznak. Pedig a rózsatermesztés nem ördöngős tudomány, ha ismerjük a megfelelő módszereket és szentelünk egy kis időt a kert legszebb virágainak gondozására.

[wp_ad_camp_1]

A rózsák nem tűrik a szárazságot, imádják a vizet. Ugyanakkor tudni kell, hogy pontosan mennyi nedvességre van szükségük, nehogy a túlöntözés hibájába essünk. A rózsák gyökerei mélyen helyezkednek el, ezért ne csak a talaj felszínét öntözzük, várjuk meg, hogy a víz leszivárogjon és elérje a gyökereket is. Szárazabb talajon természetesen fokozni kell a víz mennyiségét.

Az univerzális kerti műtrágyák ideálisak a rózsák számára, mert bennük egyenlő arányban van nitrogén, foszfor és kálium is. Tavasszal, amikor a növény kikerül a nyugalmi állapotából, fejlődését érdemes elősegíteni magnézium-szulfát oldattal. Mielőtt a műtrágyát használjuk, öntözzük meg a rózsát, így a vegyi anyagok nem okoznak stresszt a növénynek.

A rózsabokor szebben mutat és egészségesebb is lesz, ha az elhalt vagy letört virágokat eltávolítjuk róla. Ugyanígy tegyünk az elhalt levelekkel, amiket soha ne a talajra szórjunk le, hanem dobjunk inkább a kukába, mert könnyen fertőzést terjeszthetnek a többi növény között. A rózsa metszését akkor kezdjük, amikor már visszafordíthatatlanul beköszöntött a tavasz. Ha van még esély a 0 fok alatti hőmérsékletre, a metszéssel fagykárt is okozhatunk a növényen. Metszésnél az ollót mindig 45 fokos szögben használjuk.