Hogyan hat a dohányzás a testre?

A dohányzásnak sok káros hatása lehet a testre. Ezek egy része életveszélyes szövődményekhez vezethet. Valójában a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint a cigaretta megnövel bármilyen okból történő halál kockázatát, nemcsak a dohányzással kapcsolatosakat. A dohányzás befolyásolja a légzőrendszert, a keringési rendszert, a reproduktív rendszert, a bőrt és a szemet, és növeli a különböző rákok kockázatát.

A dohányzás befolyásolja a tüdő egészségét, mert a személy nem csak a nikotint, hanem más vegyszereket is belélegez. A cigaretta felelős a tüdőrák kialakulásának kockázatának jelentős növekedéséért. Ez a kockázat 25-ször nagyobb a férfiaknál és 25,7-szer nagyobb a nőknél. A CDC arról számol be, hogy 10 tüdőrák haláleset során körülbelül 9-nél van szó a dohányzásról. A dohányzás nagyobb kockázatot jelent a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulása esetében is. Az American Lung Association szerint a dohányzás a COPD-s halálesetek 80% -át okozza. A cigaretták szintén kapcsolódnak az emphysema és a krónikus hörghurut kialakulásához. Az asztmás rohamokat is kiválthatják vagy súlyosbíthatják.

A dohányzás a szív, a véredények és a vérsejtek károsodását okozhatja. A cigarettákban lévő vegyi anyagok és kátrány növelhetik az ateroszklerózis kockázatát, ami a plakkok felhalmozódása a véredényekben. Ez a felhalmozódás korlátozza a véráramlást, és veszélyes elzáródáshoz vezethet. A dohányzás növeli a perifériás artériás betegség (PAD) kockázatát is, amely akkor fordul elő, amikor a karok és a lábak artériái szűkülnek, és korlátozzák a véráramlást. A kutatások közvetlen kapcsolatot mutatnak a dohányzás és a PAD fejlesztése között. A cigarettázás károsíthatja a női reproduktív rendszert, és nehezebbé teheti a teherbe esést. Ez azért lehet, mert a dohány és a cigaretta egyéb vegyi anyagai befolyásolják a hormonszintet.