Hogyan keletkeztek az igazgyöngyök?

Az igazgyöngy világszerte rendkívül kedvelt ékszer, főleg formájának és ritkaságának köszönhetően, amit manapság már mesterségesen is el lehet készíteni, tenyészteni. A tenyésztett gyöngyök épp ugyanolyan gyönyörűek, mint a természetesen kialakult gyöngyök, de nézzük meg, hogyan is keletkezett a természetes igazgyöngy, valamint hogyan tenyésztik ezt a csodálatos ékszert.

[wp_ad_camp_1]

Az igazgyöngyök különböző fajú osztrigák és csigák belsejében keletkeznek, az állati immunrendszer segítségével. Ez azt jelenti, hogy amikor a kagyló belsejébe kerül valami, ami irritálhatja a belső részét, akkor a kagyló egy magas kalcium-karbonát réteget von az idegen test köré. Ezután újabb és újabb rétegek kerülnek rá, és hosszú évek múlva létrejön a csodálatos igazgyöngy. Az, hogy a gyöngynek milyen formája, és mérete lesz, az az idegen test helyzetétől függ. Ha van elegendő hely körülötte, hogy egyenletesen tudjon növekedni a gyöngyház réteg, akkor kialakulhat a gömbforma is, de ez rendkívül ritka eset.

Ezzel ellentétben a tenyésztett gyöngyöknél igen könnyű elérni a gömbformát. Itt is pont ugyanez a folyamat megy végbe, de ezt a folyamatot már mesterségesen indítják be. A kagyló belsejébe tesznek egy idegen testet, ami általában egy másik gyöngy, ami nem növekedett megfelelően, és ezt az bárhová helyezhetik az állatban, így nagyobb eséllyel fog gömb alakúra formálódni. A kagyló ketrecéből ezután csak évek múlva veszik ki újra, amikor elkészül az igazgyöngy. A képződés a tenyésztett kagylók esetében is nagyon lassú, de ebben az esetben nem kell megkeresni az állatokat, hiszen kagylófarmokon már tartanak olyan kagylókat, amelyek gyöngyöket nevelnek, így gyakoriságuk miatt a tenyésztett gyöngyből készült ékszerek mára már megfizethetőek minden ember számára.