Hogyan kell használni a kókuszolajat napégett bőrre?

A szupermarketekben mindenki a kókuszolajat keresi, és nemcsak a jó illata miatt, hanem mert használhatjuk akár korpásodás ellen, és akár égett bőrre is. A magas laurinsavtartalomnak köszönhetően szuper hidratáló a kókuszolaj, éppen ezért több funkcióval is rendelkezik, mondja Mona Gohara, a Yale School of Medicine klinikai professzora.

[wp_ad_camp_1]

Egyszerűen fogalmazva, a kókuszolaj a gyümölcs „húsos részéből” származik. „Pontosabban, ez a természetes zsírsavak kombinációja, beleértve a linolsavat és a laurinsavat, amelyek mindegyike hidratáló, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Ismert tény, hogy ezek erősítik a bőrgátat” mondja Gohara. Szóval, használhatjuk a  kókuszolajat az égés enyhítésére? Míg a kókuszolaj jótékony hatással lehet a vörös és nyers bőrre, a profik azt javasolják, hogy hatásosabbak testápolóként, enyhén károsodott bőrre, mint teljes bőrápolásra. Miért? Nincs bizonyíték arra nézve, hogy a kókuszolaj jobb, mint az igazi égési kezelések, mint például a hideg tejszappanok és az aloe vera, mondja Estee Williams, a Sinai-i Orvostudományi Iskola dermatológiai klinikai professzora.

Az Amerikai Dermatológiai Akadémia (AAD) szerint a napsütés általi égés kezelésének lényege, hogy azonnal kezelve legyen. Hideg, nedves mosogatórongyot alkalmazva – vízzel vagy tejjel áztatva – 10–15 percig kell az égett bőrön tartani, és ez hatásosabb lehet, mint a kókuszolaj. A tejben lévő fehérjék segítik a bőr bevonását és védelmét. Minden lehűtés után, amit a lehető leggyorsabban meg kell tennie a gyors helyreállítás érdekében – néhány száraz krémet még felvihet az égett bőrre. A hidratáló segít megjavítani a sérült bőrkorlátot és nyugtatja gyulladást, amelyek a bőrsejtek UV-sugárzásának eredményei, magyarázza Gohara.