Hogyan készüljünk a vérvételre?

Amennyiben valaki vérvételre készül, akkor a legtöbb esetben a szükséges minta leadásához az alkarjából veszik ki a szükséges mennyiségű vért. Ez így leírva nem hangzik olyan szörnyűn, ám mégis nagyon sokan óckódnak tőle.

Mi most abban próbálunk meg segíteni, hogy hogyan is tudunk legjobban felkészülni a vérvételre. Minden esetben, amikor vérvételre érkezünk, akkor leültetnek bennünket. Az eljárás mindössze 5-10 percig tart. A vérvételről egyáltalán nem mondhatjuk, hogy fájdalmas. Ugyanis a beteg csak egyetlen pici tűszúrást fog érezni. Amennyiben egy teljes vérkép vizsgálatra készülünk, akkor fontos, hogy a vérvétel előtt 9-12 órával már csak vizet fogyasztjuk. Amennyiben nem így jártunk el, vagyis fogyasztottunk más élelmiszert, akkor erre mindenképp hívjuk fel az orvosunk figyelmét. Ez többek között azért is fontos, ugyanis így a vércukorszint és a vérzsírszint nagy mértékben megváltozhat. Pl. ha vérvétel előtt megiszunk egy pohár cukros üdítőt, akkor a kapott eredmények alapján az orvosunk nyugodtan gondolhatja azt, hogy cukorbetegek vagyunk.

Ugyanis olyan magasra szökik a vércukorszintünk. Akár még a rágógumi is befolyásolhatja a vércukorszintet, így ajánlott annak fogyasztását is elkerülni. Viszont a magas vízmennyiség bevitele pedig egyenesen kötelező, ugyanis ha nem fogyasztjuk el a megfelelő mennyiségű vizet, akkor túl sűrű lesz a vérünk. Továbbá arra is figyeljünk oda, hogy ne sportoljunk, vagy ne dohányozzunk. Hiszen ezek is kihatással lehetnek a kapott eredményekre. Amennyiben bármilyen gyógyszert szedünk, arról mindenképp tájékoztassuk az orvosunkat, illetve a vérvételt végző személyt. Amennyiben tudjuk magunkról, hogy rosszul szoktunk lenni, akkor kérhetjük, hogy fektessenek le bennünket.