Hogyan legyen a futás könnyebb hideg időben?

Még a legsportosabb egyéneknek is meginoghat a futáshoz való pozitív hozzáállásuk, ha kint mínuszokat mutat a hőmérő. Pedig ilyenkor sem érdemes felhagyni a már megszokott testedzéssel, csupán fel kell készülnünk arra, hogy a körülmények megváltoztak.

[wp_ad_camp_1]

Az első, amit még otthon meg kell tennünk, hogy úgy öltözünk fel, mintha néhány fokkal melegebb lenne odakint. A szervezetünk eléggé fel fog majd melegedni kint, még ha az első néhány percben úgy is érezzük, hogy fázunk. Továbbá melegítsünk be még otthon. Ezzel már felpörgetjük a szívverésünket, és emelkedni kezd a testhőnk. Elinduláskor pedig legyünk reálisak, és ne várjunk magunktól csúcsteljesítményt! Az időjárási tényezők bizony lelassítanak majd minket, és ha túlhajszoljuk magunkat, akár bajunk is eshet. Ezzel együtt alkalmazkodjunk is mindig a külső körülményekhez. Szeles időben például ne fussunk nagy, nyitott tereken, ugyanis az épületek és a fák védelmet nyújthatnak, ezek nélkül pedig ki leszünk téve az időjárás viszontagságainak.

Hogy ne érhessenek minket meglepetések, érdemes rétegesen öltöznünk, és beszereznünk néhány nagyon olcsó felsőt, amelyet útközben akár le is tehetünk valahol, majd felkaphatunk visszafelé. Ami pedig az öltözetnél létfontosságú, az a megfelelő lábbeli. Ha komolyan gondoljuk a téli futást, akkor mindenképpen érdemes vízálló és meleg futócipőket beszereznünk. De gondoskodjunk a füleink és az ujjaink megfelelő fedéséről is, ugyanis ezek a testrészek jóval nehezebben melegednek fel a többitől. Ezeket a tanácsokat megfogadva sokkal könnyebb lesz a téli futás. Azonban sosem feledkezzünk meg arról, hogy miután hazaértünk, minél előbb vessük le a ránk izzadt ruhákat, zuhanyozzunk le, miután lehűltünk, vegyünk magunkhoz kellő folyadékot a megfelelő hidratáltsághoz, és együnk valami könnyűt.