Hogyan működik a rettegett inkasszó?

Az inkasszóról már mindenki hallott, de hogy pontosan mit takar és hogyan működik, azt kevesen tudják. Sok esetben cégek találkoznak vele, de magánszemélyként is előfordulhat, hogy inkasszózzák a számlát.

Az inkasszó egy hatósági átutalási megbízás. Aki nem teljesítette adókötelességét, az hamar számíthat egy inkasszóra a számláján. Az adóhatóság a végrehajtási eljárást az inkasszóval szokta kezdeni. Erről nem adnak előzetes értesítést, erre feljogosítja az adóhatóságot a hatályban lévő törvény. A számlavezető bank köteles az adóhatóság átutalási megbízását teljesíteni, a végrehajtható okirat csatolása nélkül. A bank nem csak a folyószámláról köteles teljesíteni az adóhatóság kérését, hanem az inkasszót köteles kiterjeszteni bármely más összegre is. Például a takarékbetétszerződésre. Az inkasszó elkerülhető fizetési haladék kérésével, cégeknél önrevízióval.

A végrehajtás alól csak az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege mentesül. Ha magánszely számláját inkasszózzák, akkor az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszeresén felüli összeg korlátlanul végrehajtható. Ennél kisebb összegnél, a legalacsonyabb öregségi nyugdíj összege és annak négyszerese közötti különbség fele vonható csak eljárás alá. Ha nincs meg a teljesítéshez szükséges összeg, a bank  legfeljebb 35 napig függőben tarthatja a végrehajtási eljárás teljesítését. Az inkasszó egészen addig fennál, míg a hátralék meg nem szűnik. Ha az elmaradás teljesítésre került, de a számlán végrehajtási eljárás folyik, azonnal fel kell keresni az adóhatóságot a befizetést igazoló okmánnyal, így az azonnal visszavonhatja a kiadott megbízást. Ha már levonták az összeget, némi időbe telik, mire azt vissza utalják, ezért érdemes minél előbb intézkedni.