Hogyan termesszünk mandulát?

Számos ember azért vásárol, vagy épít kertes házat, hogy az udvaron különböző növényeket tudjon termeszteni. Amikor valaki ilyen munkálatokba kezd, fontos, hogy előre informálódjon azokról a szükséges lépésekről, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy valóban szép és termékeny kertet hozzunk létre.

[wp_ad_camp_1]

A mandula fa egy olyan növény, amelyet előszeretettel termesztenek a melegebb és naposabb vidékeken. Aki ilyent szeretne, az elsődleges szempont az, hogy meg legyen az erre rendelkező területe. Mivel leginkább szőlőtermesztő vidékeken tenyésztik ezt a fát, célszerű, hogyha Ön is így tesz. Azonban hogyha rendelkezésére áll egy naposabb, kevésbé esős környéken egy hely, akkor oda is nyugodtan elültetheti. Ezek a növények nem igényelnek olyan sok áldozatot, és nem is olyan kényesek, mint gondolnánk. Ha pedig szárazság következne be, a mandulafa azt is túl fogja élni. Azonban hogyha nagyobb esőzések, esetleg viharok vannak, akkor arra kimondottan érzékeny. Ezért is nem él meg olyan helyeken, ahol vizesebb a talaj. Hogyha száraz, esetleg köves, meszes talajra ültetjük, akkor azt is szeretni fogja, különösen, hogyha az sok meszet tartalmaz.

A további ápolások sem igényelnek speciális szaktudást és erőfeszítést, elegendő, hogyha csak a megszokott nyesést és koronaritkítást végezzük el rajta. A problémát inkább a betakarítás okozza. Mivel a mandula késő ősszel érik meg a betakarításra, sokszor nagyon kellemetlen időjárási körülmények között vagyunk rákényszerítve a feladat elvégzésére. A munkálat pedig nem olyan könnyű, mivel sok apró termésről van szó. Azonban mindenképpen megéri, hiszen ez a növény rengeteg, az emberi szervezetre hasznos anyagot tartalmaz, és rengeteg féle képpen felhasználható, sőt, még magára is fogyasztható.