Hogyan ültessünk paradicsomot?

Manapság egyre többen ültetnek otthon, kertjükben vagy lakásukban különféle gyümölcsöket és zöldségeket. Az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb gyümölcs a paradicsom, amit szintén könnyen ültethetünk saját magunk is.

[wp_ad_camp_1]

A paradicsomültetés tulajdonképpen nagyon egyszerű és nincs is jobb annál, mikor a reggeli mellé elfogyasztunk egy friss paradicsomot, amit a saját kertünkből szedtünk. A paradicsom magról való ültetése egyszerű ugyan, azonban egy kis előzetes tervezést igényel. A paradicsom palánták kertbe történő kiültetése előtt érdemes 6-8 héttel elvetni a magokat. A magokat elültethetjük nyirkos palántafölddel megtöltött, kis méretű cserepekbe vagy tőzegkorongba, mindegyikbe 2-2 szem paradicsommagot ültessünk. Ezzel biztosíthatjuk, hogy mindegyikben legalább egy palánta lesz. A magokat körülbelül 9-18 mm mélyre ültessük. Miután ez kész, tegyük őket meleg helyre, a leggyorsabb csírázásra 21-27 Celsius fok között van esély. Ha a csíráztató edényeket olyan készülék mellé tesszük, amelyik hőt termel, akkor felgyorsul a magok csírázása.

Miután elvégeztük az ültetést, nincs más dolgunk, mint türelmesen várni a magok kicsírázáséra, ami remélhetőleg 1 vagy 2 héten belül megtörténik. Miután kicsíráztak a magok, a növényeket is meleg helyen tartsuk. Nagy a palánták fényigénye, földjüket pedig nyirkosan kell tartani. A legjobb az alulról való öntözés, de ha ez nem lehetséges, akkor felülről öntözzük, úgy, hogy a zsenge palántákat ne érje víz. Ha a palántáknak lilás színe lesz, akkor egy kis tápoldatot kell adni nekik, ekkor pedig negyed erősségű folyékony műtrágyát alkalmazzunk. Láthatjuk tehát, hogy milyen egyszerű a paradicsom magról való nevelése és mennyire jól jön egy kis friss paradicsom otthon, amiből rengeteg finom étel készíthető.