Hogyan válasszunk naptejet

A naptej vásárlás egyik legfontosabb szabálya, hogy először is tisztázzuk, hogy melyik jelölés pontosan mit is jelent és persze ez mellett, nem árt tisztában lennünk a saját bőrtípusunkkal.

[wp_ad_camp_1]

A legtöbbünk a naptejek és krémek választásánál a nagyban feltüntet számokat veszi alapul, melyek legtöbb esetben 15-50 között mozognak. Az emberek nagy többsége a 30-as illetve a gyerekek számára az 50-es faktorszámmal ellátott naptejet választják. Ám mit is jelent valójában ez a faktorszám? Pontosan azt, hogy a használat után mennyi időt tölthetünk a napon, anélkül hogy leégnénk. Ám az mellett, hogy kiválasztjuk a faktorszámot a bőrtípus is figyelembe kell, hogy vegyük. Európában 6 féle bőrtípus létezik, ebből 2-es és a 3-as a leggyakoribb. A 2-es a világosabb, míg a 3-as a bézs bőrszínt jelöli. Azok a 2-es típusú csoportba tartoznak kb. 5-10 perc alatt égnek le napvédő nélkül. Ezt a számot kell beszoroznunk a napvédő krémen található faktorszámmal, és így megkapjuk, hogy pl. egy 15 faktoros krémmel egy 2-es típusú bőrrel rendelkező kb. 150 percet, vagyis 2 órát tölthet el a napon.

Továbbá az UV-A és az U-VB sugarak ellen is védekeznünk kell, melyet a széles-spektrumú naptejek által kaphatunk meg. Miért is van erre szűkség? Azért mert az UV-A sugarak a bőr idő előtt i öregedését idézik elő, az UV-B pedig a leégést okozza. A kettő együtt pedig különösen veszélyes, hiszen fokozza a bőr daganatos elváltozását. A naptejek választásánál mindig figyeljünk fel, hogy minkét sugárzás elleni védelemmel rendelkezzenek. A vízálló termékek azt jelentik, hogy a használatukat követően, kb. 40 percig garantálják azt a védelmet, melyet a csomagoláson tüntettek fel. Az extra vízálló készítmények 80 percnyi védelmet biztosítanak. A vízálló termékek a parton is használhatóak.