Hogyan védekezzünk a lábgomba ellen?

A lábgomba, vagy más néven epidermofitózis vagy tinea pedisz, az egyik legelterjedtebb betegség a lakosság körében, ezért érdemes minél többet tudnunk róla, hogy inkább megelőzzük, mint kezeljük a betegséget. Mivel a gombák a nedves, meleg, illetve sötét helyeket kifejezetten kedvelik, ezért uszodákban, fürdőkben, nyilvános zuhanyzóhelyeken fokozottabb veszélynek vagyunk kitéve. Ráadásul spóráikkal könnyen szaporodnak, ezért főleg olyan helyen terjednek, ahol sok ember mezítláb közlekedik.

[wp_ad_camp_1]

Kis odafigyeléssel azonban sokat tehetünk a lábgomba megelőzésére. Válasszunk megfelelő cipőt magunknak! Olyan lábbeliben, amely nehezen szellőzik, fokozottabban izzad a lábunk, gyorsabban kapjuk meg a lábgombát. Jobb, ha elkerüljük a zárt, műbőrből készült cipőket, hiszen ezek jobban megakadályozzák a láb szellőzését. Nemcsak a cipők megfelelő kiválasztásával, hanem a tisztálkodási szokásainkkal is sokat tehetünk a fokozott lábizzadás ellen és a láb tisztán tartása érdekében. Ne használjunk túl sok tusfürdőt, ha lábat mosunk, és törülközés után ne maradjon hab a lábunkon! Fokozottan ügyeljünk a lábujjak környékére, ezeket minden esetben töröljük meg! A szárítás érdekében akár a hajszárítót is bevethetjük.

Fürdés után érdemes behintőporoznunk a lábunkat, ugyanis a hintőporban szódabikarbóna található, ami hatásos készítmény a gombák ellen. Használjunk természetes alapanyagból készült zoknikat! A pamutos zoknik jobban felszívják a nedvességet, így ezeket részesítsük előnyben! Érdemes ezüstszálas zoknit a lábunkra húzni, hiszen köztudott, hogy az ezüstnek nagyon jó a gombaölő hatása. Ha mégis elkaptuk a lábgombát, akkor szódabikarbónás (egy lavórba 2-3 evőkanál), vagy ecetes vízbe (1 liter vízhez 1 liter 10%-os ecet) áztassuk meg a lábunkat, majd szedjük le a bőrkeményedéseket.

Érdemes odafigyelni az alapvető higiéniás követelmények betartására, hiszen kis odafigyeléssel nagyon sok időt és pénzt megtakaríthatunk.