Hogyan védekezzünk a lábgomba ellen?

A lábgomba, vagy más néven epidermofitózis vagy tinea pedisz, az egyik legelterjedtebb betegség a lakosság körében, ezért érdemes minél többet tudnunk róla, hogy inkább megelőzzük, mint kezeljük a betegséget. Mivel a gombák a nedves, meleg, illetve sötét helyeket kifejezetten kedvelik, ezért uszodákban, fürdőkben, nyilvános zuhanyzóhelyeken fokozottabb veszélynek vagyunk kitéve. Ráadásul spóráikkal könnyen szaporodnak, ezért főleg olyan helyen terjednek, ahol sok ember mezítláb közlekedik.

Kis odafigyeléssel azonban sokat tehetünk a lábgomba megelőzésére. Válasszunk megfelelő cipőt magunknak! Olyan lábbeliben, amely nehezen szellőzik, fokozottabban izzad a lábunk, gyorsabban kapjuk meg a lábgombát. Jobb, ha elkerüljük a zárt, műbőrből készült cipőket, hiszen ezek jobban megakadályozzák a láb szellőzését. Nemcsak a cipők megfelelő kiválasztásával, hanem a tisztálkodási szokásainkkal is sokat tehetünk a fokozott lábizzadás ellen és a láb tisztán tartása érdekében. Ne használjunk túl sok tusfürdőt, ha lábat mosunk, és törülközés után ne maradjon hab a lábunkon! Fokozottan ügyeljünk a lábujjak környékére, ezeket minden esetben töröljük meg! A szárítás érdekében akár a hajszárítót is bevethetjük.

Fürdés után érdemes behintőporoznunk a lábunkat, ugyanis a hintőporban szódabikarbóna található, ami hatásos készítmény a gombák ellen. Használjunk természetes alapanyagból készült zoknikat! A pamutos zoknik jobban felszívják a nedvességet, így ezeket részesítsük előnyben! Érdemes ezüstszálas zoknit a lábunkra húzni, hiszen köztudott, hogy az ezüstnek nagyon jó a gombaölő hatása. Ha mégis elkaptuk a lábgombát, akkor szódabikarbónás (egy lavórba 2-3 evőkanál), vagy ecetes vízbe (1 liter vízhez 1 liter 10%-os ecet) áztassuk meg a lábunkat, majd szedjük le a bőrkeményedéseket.

Érdemes odafigyelni az alapvető higiéniás követelmények betartására, hiszen kis odafigyeléssel nagyon sok időt és pénzt megtakaríthatunk.