Hollandia legbájosabb kisvárosai

Amszterdam fővárosát kötelező megnézni minden Hollandiába látogató turistának. Mesés művészeti múzeumokkal, az Anne Frank-házzal és számos kanálissal rendelkezik. De Hollandia nemcsak Amszterdamból áll. Ahhoz, hogy valóban megérezhesse az országot, el kell jutnia Holland kisvárosaiba.

Bájosak, tele vannak történelemmel, macskaköves utcákkal, festői építészettel, vizekkel és szélmalmokkal.  Zierikzee egy ősi város, Zeeland egy korábbi szigetén található. A történelemmel teli Zierikzee-nek több mint 500 történelmi emléke van. A látogatók kedvenc helyszíne a Sint-Lievensmonstertoren, egy 12. századi templom, amelyet egy skót vértanúról neveztek el. 1832-ben tűz pusztította el, majd lebontották, de a Dikke-torony megmaradt; másszon fel a tetejére, hogy panorámás kilátásban lesz része és az egész várost láthatja. Mivel Zierikzee egy tengerparti halászváros, feltétlenül tekintse meg a Tengerészeti Múzeumot, valamint a középkori északi és déli kikötő kapuit. Doesburg egykor Hollandia legfontosabb erődített városa volt, az IJssel folyón található stratégiai védelmi helye miatt.

Töltsön időt a régi házak nézegetésével, mivel sokuknak vannak olyan pajzsai, amelyek történetet mesélnek a falakba épített lakókról. Szép látnivalók a környéken: mustármúzeum, ecetgyár, gyógynövénykert, a Lalique üvegmúzeum és a De Waag, a városháza, amely állítólag Hollandia legrégebbi nyilvános helye. Egy másik fontos hely a régi református templom, amely inkább raktárnak tűnik. Appingedam egykor fontos kereskedelmi központ és tengeri kikötő volt, mert hozzáférése volt a tengerhez. Ma egy történelmi középkori város, amely konyhájáról ismert. A szombat délután jó alkalom arra, hogy komppal menjen körbe a városon. A kerékpározás és a gyaloglás jó módja annak, hogy felfedezze a kompakt városközpontot, a városházával együtt, amely 1630-ra nyúlik vissza, és a még régebbi Nicolai-templomot.