Így hozd meg a válogatós gyerek kedvét az evéshez!

Számtalan oka lehet annak, hogy egy gyerek válogatós lesz. Előfordulhat, hogy az étel íze, állaga, a tányér színe vagy éppen az evőeszközök mérete veszi el a kedvét attól, hogy jóízűen egyen. A finom ösztönzés és a jól megválasztott módszerek azonban ez esetben is csodákra lehetnek képesek.

[wp_ad_camp_1]

Nincs olyan gyermek, aki minden ételt válogatás nélkül megenne, ám akadnak, akik a szokásosnál sokkal többet válogatnak és kelletlenül tologatják a falatokat a tányérjukon. Lehet, hogy az étel egyszerűen túl zsíros, túl fűszeres, rágós vagy éppen pépes a számukra, tehát valami miatt nem nyeri el a tetszésüket. Azonban a szülőknek érdemes a körülményekre is odafigyelniük.

Gyakran nem is maga az étel áll a probléma hátterében, hanem a nem megfelelő méretű villa, a gyereknek nem tetsző színű tányér, a túl alacsony vagy éppen magas szék miatt utasítja el az ételt, de az egyszerre elépakolt, nagy mennyiségű étel is ijesztő lehet számára. Hogy ez ellen mit lehet tenni?

Egy válogatós gyerek esetében alapszabály, hogy sohasem szabad büntetést kilátásba helyezni, ha a tányérján hagyja az ételt. A gyerekek nagyon érzékenyek és önállóak, könnyen csalódást vagy akár bűntudatot is kelthetünk bennük, ha megrójuk őket, amiért nem ették meg az egész adagot. A legjobb, ha kimozdítjuk az étkezés menetét a szokásos mederből. Társaságban a felnőttek is szívesebben esznek, gondoljunk csak az irodai ebédszünetre vagy a barátokkal elköltött vacsorára. A beszélgetés vagy egy mese kitűnően oldhatja az étkezéssel kapcsolatos feszültséget a gyerekben.