Így kerülheted el, hogy kiabálj a gyerekkel

Minden gyereknél előfordul, hogy a szülő egyszerűen nem lát más más megoldást, minthogy a hangerejével érvényesítse akaratát. Utána következik a lelkifurdalás, hiszen senki sem szívesen rémíti meg gyermekét a kiabálással. Hogy ne fajuljon eddig a helyzet, van néhány trükk, amit érdemes kipróbálni éles szituációkban.

[wp_ad_camp_1]

Bár azt nem tudhatjuk előre, hogy mikor adódik olyan helyzet, amikor kiabálni fogunk, mégis megfigyelhető bizonyos szabályszerűség a nagyobb stresszel járó eseményekkel kapcsolatban. Ha tudjuk, hogy általában a reggeli készülődésnél szakad el a cérna vagy akkor telik be a pohár, amikor a délutáni edzéshez próbáljuk összeszedni a gyereket és a holmiját, előre készítsük fel magunkat ezekre a helyzetekre.

Példát mutatni nem könnyű, de hosszútávon minden esetben a leginkább kifizetődő dolog. Ha azt látjuk, hogy a nagyobb gyerek a kisebb testvérével kiabál, jusson eszünkbe, hogy ezt a viselkedést bár máshol is láthatta, elsősorban tőlünk tanulta el. Egy nap minden gyerek úgy fog velünk beszélni, ahogyan mi beszélünk ővele, erre mindig emlékeztessük magunkat, amikor elfogna minket a kiabálhatnék.

A pszichológusok szerint jó módszer, ha mielőtt kiabálnánk, figyelmeztetjük a gyereket. Éles helyzetben közöljük vele higgadtan, hogy most még van lehetősége kimenni a szobából, mielőtt felemelnénk a hangunkat. A szakértők állítják, ezzel kifejezzük, hogy tiszteljük az ő érzéseit és ugyanerre fogjuk megtanítani a gyereket.