Így lesz tökéletesen tiszta a vágódeszka

A fából vagy műanyagból készült vágódeszkák alapos megtisztításához nem elég, ha időnként elmossuk őket. A fertőtlenítésre is szükség van, ehhez a következő módszereket érdemes kipróbálni!

Ha vízzel és mosogatószerrel tisztítjuk a fa vágódeszkát, árthatunk a természetes rostoknak. Sokkal jobb, ha minden egyes használat után ecettel töröljük át a felületet. Ez nem csak tökéletesen zsírtalanít, de fertőtlenít is, megelőzi az E.coli és a szalmonella fertőzések kialakulását is.

A hidrogén-peroxid a legbiztosabb baktériumölő. Ha húst vágunk a deszkán, utána töröljük át ecettel, majd használjunk 3%-os hidrogén-peroxidot a még teljesebb fertőtlenítés érdekében. A vágódeszkák könnyen magukba szívják a különböző szagokat és azt hosszú időn át képesek is megőrizni. Egy félbe vágott citrommal dörzsöljük át a felületüket, de használhatunk citromlevet is.

A szódabikarbóna nem csak felületi, de mélytisztítást végez. Néhány hetente dörzsöljük át a deszkát só, víz és szódabikarbóna keverékéből készített pasztával, majd forró vízzel öblítsük át. A vágódeszka elmosása után használjunk sót a fa színének világosításához. Dörzsöljük át vele a felületet, keverhetünk hozzá citromlevet is.

Hogy a fa vágódeszkát sokáig használhassuk, rendszeresen olajozzuk. Ehhez csakis ásványi olajat használjunk, a növényi olajok a fába beszívódva rothadni kezdenek és bűzt fognak árasztani. A megfelelő olajjal azonban megelőzhetjük, hogy a fa kiszáradjon és visszaadhatjuk eredeti színét.