Így öntözd szakszerűen a kaktuszt

A szobanövények öntözésének problémája általános kérdés. Számtalanszor okozza a növény vesztét a nem szakszerű “itatás”. A különböző növények különböző mennyiségű és típusú vizet szeretnek. A kaktuszok esetében nincs nehéz dolgunk, csak néhány dolgot kell betartani.

Nem bonyolult, de helyrehozható dolog a kaktusz öntözése. Már attól tönre mehet, ha egyetlen alkalommal túl sok vizet kapott. Ez attól függ, hogy az a bizonyos egy túlöntözés milyen mértékű. Ha csak kicsivel többet öntöttünk, talán még meggyógyul, ám ha egyszer nagyon sok vizet kapott, egyszerűen megrohad. A vízhiányt nagyon jól bírja, de azt sem a végtelenségig. Ha a kaktuszunk bőre ráncos és fénytelen, a földje száraz, akkor azonnal kapnia kell egy kis nedvességet, ugyanis kezd kiszáradni. A talajt akkor is meg kell vizsgálni, ha a növény az említett módon néz ki, mert ha a földje még nem teljesen száraz, nem szabad megöntözni.

Az öntözési igénye a hőmérséklettől függ. Ha forró a nyár több vizet fog felszívni, valamint a növekedési időszakban, májustól júniusig és szeptembertől októberig szintén több vizet vesz fel. Kora tavasszal és késő ősszel csak egy nagyon kevés vízre van szüksége. A fiatal kaktuszok esetében télen is elkélhet némi öntözés, de a nagyobbaknál egyáltalán nem kell vizet adni a hideg hónapokban. A kaktuszokat mindig langyos vízzel kell öntözni. A forró nyári napokon este öntözzünk, így tudja a legtöbbet felszívni, tavasszal és ősszel viszont a reggeli órákban adjunk neki vizet.  Hűvösebb időben csak és kizárólag a növény földjére kerüljön víz, de oda úgy, hogy biztosn eljusson a gyökerekig. Nagy melegben a kaktuszra is permetezhetünk vizet, de a pelyhes típusoknál inkább kerüljük ezt a magoldást, mert nehezen száradnak.