Így tudod hatékonyabban tanulni a nyelveket

Mindannyian szeretnénk minél több idegen nyelvet elsajátítani, de néha egyetlen egy nyelvvel is meggyűlhet a bajunk. A tanítási, illetve tanulási módszerek nagyon nagymértékben befolyásolják a fejlődésünket. A nyelvtanárok szerencsére hasznos tanácsokkal látnak el bennünket arra vonatkozóan, hogyan kezdjünk neki a tanulási folyamatnak és melyek azok a módszerek, amelyeket inkább mellőzzünk.

[wp_ad_camp_1]

A Cosmopolitan-Lingua nyelviskola tanárai rendszeresen hangoztatják, hogy egy sikeres módszer komoly motivációkat ébreszt, ami önmagában is tudásszomjat gerjeszt, az eredménytelen módszerek viszont visszavetnek és emiatt kudarcot okoznak. Mindezek miatt roppant fontos, hogy egy tanuló milyen élményekkel gazdagodik és milyen kezdeti haladást képes elérni.

A nyelvtanárok gyakran felhívják a figyelmünket arra, hogy minden egyes nyelvnek dallamossága, hangszíne, kiejtésbeli sajátossága van. Ezekhez gyakorlatilag hozzá kell szoktatnunk a fülünket és a torkunkat. A kezdeti lépésekkor ez csak úgy lehetséges, ha minél többet hallgatjuk az adott nyelvet. Akár egy film megtekintése is megfelelő módszer, de lehetőleg kerüljük a gengszter stílust. A hanganyagok hallgatása a nyelvtanulás későbbi fázisában is kiemelkedő jelentőséggel fog bírni, így ez a gyakorlat végigkísér bennünket a nyelvtanulás folyamatán.

A nyelvtanulás sikeressége összefonódik az időgazdálkodás eredményességével. Mindannyian elfoglaltak vagyunk, de ha kicsit jobban megfigyeljük egy napunkat, láthatjuk, mennyi „üres” időszakot fecsérlünk el haszontalan dolgokra. Utazás közben vicceket olvasunk, esténként értelmetlen sorozatokat nézünk, az utcán sétálva kirakatokat nézegetünk… Ha ezeket a „lopott” időket nyelvtanulásra vagy hanganyagok hallgatására fordítjuk, máris jelentős fejlődésre tettünk szert.