Ismerd meg a zabot, ami a legjobb doppingszer!

Amíg zab régen csupán csak lóabrak volt, addig ma már egyre felkapottabb étel lett a sportolók körében és persze nem is véletlenül. A betakarított zabmennyiség legnagyobb része természetesen még ma is állati eledel, azonban a köztudatban már egyre inkább kezd elterjedni, hogy az emberi egészségre is nagyon, sőt rendkívül jó hatással van, ezért kásaként vagy müzlibe keverve már bizony sokan fogyasztják.

[wp_ad_camp_1]

A zabot kifejezetten frissítő hatása miatt az orvosok természetes doppingszernek is tartják, éppen ezért sportolóknak szokták ajánlani a fogyasztását a jobb eredmény elérése érdekében. Tápanyag-összetételénél fogva képes fokozni a sportolók koordinációképességét, így pedig a gyorsaságát és kitartását is. Ez viszont még nem minden, ugyanis a szellemi teljesítőképességünkre is jó hatással van. A zab ezek mellett igazi antidepresszáns, mivel hangulatjavító anyag is található benne, de még B1-vitamin is, amely pedig az anyagcserét boldogsághormon, avagy szerotonin termelésére serkenti.

Napjainkban a zabnak a nagylevelű fajtát megtalálhatjuk igen sok, egészséges müzlikeverékben. A kislevelű fajtát hántolás előtt megtörik, így ez inkább sütemények és különféle zöldségkrokettek készítésére alkalmas. A zabliszt és az instant zabpehely elkészítéséhez a mag liszttestét használják. Ez az alkotóelemeknek csak egy töredékét tartalmazza, így főleg kötőanyagként és élelmiszer koncentrátumként alkalmazzák. A zab tehát nagyon sok formában beszerezhető és fogyasztható, aki akarja, az biztosan megtalálja a számára leginkább ideális változatot, kivitelezési módot.

Zabot tehát érdemes fogyasztani mivel a leginkább fehérjedús gabonaféle, bizony a zab kínálja a lehető leghasznosabb formában a létfontosságú fehérjeépítő anyagokat. Amikor a zabot tejjel fogyasztjuk, akkor hozzájutunk minden esszenciális aminosavhoz, amire csak szüksége lehet szervezetünknek az igazi aktivitáshoz.