Izületeink fontossága

Életünk során ízületeink kopnak és elhasználódnak. Az idő nem tesz jót nekünk, de fontos, hogy kíméljük őket. Ízületi kopás esetén is fontos a mozgás, ilyenkor azonban a tehermentesített mozgásformák, például az úszás és a kerékpározás ajánlottak.

[wp_ad_camp_1]

A mellúszás azért nem annyira ajánlott, mert kissé csavarja a térdízületen belüli szalagokat. Csipőízületi problémák esetén viszont kifejezetten jót tesz a mellúszás, hisz lábtempónk széles ívet folytat és így segít a később kialakuló ízületi zsugorodások megelőzésében.

Arra érdemes figyelni, hogy kopásos megbetegedéseknél ideális megoldás a szobabickli. Ezen érdemes deréktámaszos ülésben tekerni, mely kissé hátradöntött helyzetben van. A lényeg az, hogy, ha lehet, akkor semmiképp se görnyedjünk előre.

A megfelelő lábbeli kiválasztása is nagyon fontos. A kényelmes, párnázott cipő, vagy szandál viselete nagyon fontos, főleg gerincbántalmak esetén.

Óvatosnak kell lennünk, ha kemény talajon sétálunk, vagy futunk, mert ez túlságosan igénybe veszi és koptatja hosszú távon a térdízületet. Az intenzív mozgásformákkal is jobb, ha vigyázunk (ilyen pl.: labdajátékok, stb.) Fokozatosan, de óvatosan kezdjünk bele bármi változtatásba, és legyünk türelemmel!