Kell-e mindennap zuhanyozni?

Banálisnak tűnhet a fenti mondat, azonban tekintettel arra, hogy a különféle nemzetek mennyire másképp vélekednek a kérdésről és ezáltal mennyire mások a tisztálkodási szokások, a kutatók úgy döntöttek, hogy utánajárnak a válasznak.

Sokan azért zuhanyoznak, hogy a kellemetlen testszagoktól megszabaduljanak, másoknak segít felfrissülni. Azonban, hogy milyen gyakran van szükség beállni a zuhany alá vagy befeküdni a kádba, arról mindeddig nem született tanulmány. A Harvard munkatársai azonban gondoltak egyet és utánajártak, hogy valóban szükségünk van-e a mindennapos fürdésre vagy zuhanyzásra. Érdekes eredmények születtek, ugyanis a kutatók szerint elsősorban a társadalmi szokások hatására tisztálkodunk naponta. Bőrgyógyászok továbbá hozzá tették, hogy nem egészséges napi szinten mosakodni. Az állandó tisztálkodás ugyanis felborítja a bőrön élő mikró orgazmusok egyensúlyát, ami bőrszárazságot, irritációt és bőrviszketést okozhat. Az antibakteriális szappanok is hozzájárulnak ehhez, így jobb kerülni őket.

Fontos hozzátenni, hogy az életmódunkon is múlik, hogy mennyit érdemes zuhanyozni. Egy építőmunkás vagy egy sportoló kénytelen többször tisztálkodni, mint az átlagember. A szakértők ezért azt javasolják, hogy ha gyakran zuhanyzunk, akkor is inkább az ágyék és a hónalj környékére szorítkozzunk és lehetőleg kevés tusfürdőt és sampont használjunk, hogy ezzel se károsítsuk bőrünk ellenálló képességét. A fentiek nem éppen jó hírek a japánoknak, akik valósággal megszállottjai a tisztálkodásnak, így az antibakteriális szappanok is nagy népszerűségnek örvendenek náluk, amiknek negatív hatásait szintén fentebb említettük. Azt gondolom mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy hány zuhanyzást, fürdőzést érez megfelelőnek, ugyanakkor érdemes figyelembe venni a kutatás eredményét.