Kenyérfajták és fogyasztásuk

A kenyér egy olyan étel, amely mindenhol ismert a világban és rengeteg fajtája van. Vannak olyan országok, területek, ahol sokkal több kenyeret fogyasztanak az emberek, mint máshol. A kenyér a gabonafélék, valamint kukorica lisztjéből sült, erjesztett tészta, az újkorban alapvető néptápláléknak számít.

[wp_ad_camp_1]

Valamennyire különböző formában, de a világ minden részén előszeretettel fogyasztják. A kenyér alapvetően négy összetevőből áll, melyek a következők: só, liszt, élesztő és víz. A kenyértípustól függően lehet más alakja, héja, bélezete, íze és szaga. A kenyérnek nagyon sok fajtája ismert. A magyar kenyérfajták döntő részben gabonaőrleményekből tésztakészítéssel, alakítással, lazítással, sütéssel majd csomagolással vagy csomagolás nélkül előállított élelmiszer. Hazánkban a legelterjedtebb és a legtöbbet fogyasztott kenyérfajta a fehér kenyér és a félbarna kenyér. A fehér kenyér száz százalékban búzalisztből kovászos technológiával vagy kovászt helyettesítő kovászkészítmény felhasználásával, tésztakészítéssel, alakítással, kelesztéssel, sütéssel előállított termék.

Csak és kizárólag vízzel, élesztővel, sóval és engedélyezett adalékanyag felhasználásával készülhet. A fehér-kenyér tömege általában 250 g-mal osztható, de legalább 500 g. A fehér kenyérnek a felülete fényes, cserepesedő, aranysárga, esetleg enyhén barnás színű. Bélezete pedig világos, lazított, sima tapintású, rugalmas és mikor friss, nem morzsalékos. A félbarna kenyér 85 százalék félfehér kenyérlisztből, és 15 százalék világos rozslisztből kovászos technológiával vagy kovászt helyettesítő kovászkészítmény felhasználásával, alakítással, kelesztéssel, sütéssel előállított termék. Ahogy azt már a fentiekben is említettem rengeteg fajtája létezik, mint például a rozskenyér, szójás kenyér, burgonyás kenyér, stb.