Kezdjünk el idősebb korban is mozogni

Az idősebbek nagy része azért fél belevágni a rendszeres testmozgásba, mert fél az eleséstől, saját ügyetlenségétől vagy attól, hogy kinevetik.  Pedig ez butaság. Azok akik sportolnak – fiatal, középkorú, idős –  ők is elkezdték valahogy.

[wp_ad_camp_1]

Idősebb korban, főleg ha van valamilyen kialakult betegségünk, érdemes orvosunk tanácsát kikérni, hogy ő milyen mozgásformát javasol. Ha pedig egyedül nem szívesen kezdünk hozzá, keressünk hozzá partnert, legyen az házastárs, barát vagy éppen egy szomszéd. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy kezdetben ne vigyük túlzásba.

Olvassuk, halljuk, hogy a fiatalabbak körében nagyon népszerű a kardioedzés. Az ilyen típusú mozgás hatásait pedig az idősebbek még jobban megérzik. A gyakorlatok hatására ugyanis javul a vérkeringés és a szervek oxigénellátottsága, valamint a salakanyagok eltávolítása. Az úszás megmozgat minden izmot, azonban a víz ellenállása miatt intenzívebb munkát kell végezni, ha előre akarunk jutni. Eközben fejleszti a kondíciót. Úszás közben, mivel az oxigénfelvételünk és -leadásunk egyensúlyban van,  javul a tüdő és a szív keringése. Segít a helyes testtartás kialakulásában, megtartásában is.  Vízben sokkal könnyebb bármilyen tornagyakorlatot végezni. Az erősítő edzéssel a csont- és izomállomány tömege őrizhető meg. Ehhez sem szükséges edzőterembe menni, hiszen az otthon végzett tornagyakorlatokkal ugyanilyen kedvező hatást lehet elérni.

Pilates-torna  (gyakorlatairól könyv is kapható,  benne részletesen, fényképekkel illusztrálva az egyes gyakorlatokat) gyakorlatsorának elsődleges célja, hogy az ízületek és az izmok állóképessége megnőjön. A módszer nagyon jó gyakorlatokat tartalmaz a különféle hát- és gerincpanaszokra, ízületi és reumatikus betegségekre.