Ki vehet fel személyi kölcsönt?

A személyi kölcsön rendkívül népszerű hitel típus, hiszen akár ingatlan fedezet és kezes nélkül is igényelhető, ilyen esetben a rendszeres havi jövedelem jelenti a biztosítékot a bank számára.

[wp_ad_camp_1]

A személyi kölcsön másik nagy előnye, hogy akár kisebb pénzösszegek felvételére is alkalmas, ilyen módon lehetőség nyílik a rövidebb futamidő megválasztására; ha rövidebb a futamidő, a teljes visszafizetett kamat alacsonyabb marad, vagyis kedvezőbbnek mondható az adott lejárat. Ráadásul a személyi kölcsön igénylése rendkívül gyors; ha megfelelő dokumentációkat adunk át, akár órák alatt megérkezhet a számlánkra az igényelt pénzösszeg.

Mint említettük, az ingatlan fedezet és a kezes nélküli kölcsön igénylése során a bank a rendszeres jövedelmet veszi alapul, vagyis az adós tulajdonképpen kizárólagosan a jövedelmével felel a felvett pénzösszegért. Emiatt a bankok és hitelintézetek legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszonyt követelnek meg az adott munkahelyen, illetve legalább egy évet a munka világában. Ettől egyes bankok feltételei eltérhetnek; néhol 6 vagy 9 hónapos alkalmazást követelnek az adott munkahelyen.

A jövedelem nagysága alapvetően határozza meg, hogy az igénylő mekkora személyi kölcsön felvételére jogosult. Nem szabad elfelejteni, hogy az ilyen jellegű intézkedések nem csak a bank érdekeit, hanem az adós biztonságát is szolgálja, hiszen egyfajta védelmet jelent a túlzott eladósodással szemben. Hasonló megfontolásból alkalmaznak a bankok és a hitelintézetek az életkorra vonatkozó korlátozásokat; számos bank 20, 21, 22 vagy 25 betöltött életévhez köti a személyi kölcsön igénylésének lehetőségét, ugyanis 18 éves korosztály még nagyon sok esetben keresi a helyét a világban és nem tud stabil munkahelyre szert tenni, ami alapján garantálható a zökkenőmentes törlesztés.