Kolibri viselkedés és agresszió

Még a kis madaraknak is lehetnek rossz indulatai, mint azt mindenki tudja, aki látott már kolibrit. Ezeknek az apró madaraknak gyakran durva hozzáállása lehet, és a kolibri agressziót pedig szórakoztató lehet nézni. Ez a kolibri viselkedés azonban problémát jelenthet az etetőhelyeken élő többi madár számára, amikor az egyik agresszív madár sokakat elűzhet az etetési területről.

Sok madár agressziót mutat, amikor úgy érzi, hogy nem kívánt betolakodók megsértik tenyészterületüket vagy etetési területüket. Az észak-amerikai kolibri közül a tomboló kolibri az egyik legrosszabb indulattal bír, de minden kolibri faj különböző mértékben képes haragot és agressziót mutatni. Az agresszív viselkedés általában a tavasz végén vagy a nyár elején a legerősebb, amikor a madarak területet követelnek és fészket védenek. A legdühösebb kolibri azonban még az ősz folyamán is agresszív lehet, mivel védik az elsődleges táplálkozási területeket, hogy felkészüljenek a migrációra. A hím kolibrik gyakran agresszívabbak az etetőknél, míg a nőstények több agressziót mutatnak a fészkeik közelében, de mindkét nemnél ez a dühös madár viselkedés csodálatos lehet.

A kolibri kicsi lehet, de hatalmas fegyverek és fenyegetések állnak a rendelkezésükre, hogy elriasszák a nemkívánatos látogatókat. Ha egy kolibri fenyegetettnek érzi magát, az agressziót többféleképpen jelenítheti meg, többek között hangokkal: hangos, gyors ütemű csicsergés, zümmögés vagy cincogás az egyik módja annak, hogy felhívják a betolakodók figyelmét, és közöljék velük, hogy egy terület már bizony foglalt. Amikor egy kolibri lakója észleli a betolakodót, növelheti dalainak hangerejét vagy felgyorsíthatja ütemét, és felhívást intéz a terület elfoglalásának hirdetésére és megerősítésére.