„Környezetbarát” életmód a városok mellett

Manapság nagyon gyakori szokás, hogy a városokban élő emberek elköltöznek onnan különböző okok miatt. A leggyakoribb ezek közül, hogy a nagyvárosi mozgalmas, zsúfolt, és egészségtelen életmódjukat szeretnék felcserélni egy harmonikusabb, környezetbarátibb életre. Ez nagyon szépen és ideologikusan hangzik, azonban ha egy kicsit utána járunk a dolog részleteinek, látni fogjuk, hogy ez nem teljesen úgy van, mint ahogy első látásra tűnik…

[wp_ad_camp_1]

A környezetbarát életmód többek között azt jelenti, hogy az ember megpróbál minél kevesebb olyan hulladékot termelni, amely káros hatással van a környezetre. Ezzel a dologgal természetesen az is együtt jár, hogy olyan termékeket vásárol és fogyaszt, amelyek megfelelnek ennek. Azok az emberek, akik ezt szeretnék megvalósítani, és maguk termesztik meg a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyeket fogyasztanak, viszont naponta járnak be a városba, sokszor ellent mondanak ennek az elméletnek. Paradox módon azok az emberek, akik így élnek szennyezik a legjobban a környezetet. Nem sokan tudatosítják ezt, azonban hogyha egy kicsit jobban belegondolunk, látni fogjuk, hogy ez valóban így van.

Azok az emberek, akik kiköltöztek egy város melletti településre, vagy faluba, de oda járnak vissza dolgozni, kénytelenek lesznek naponta ingázni. Ez pedig azzal jár, hogy olyan sok üzemanyagot kell elhasználniuk, hogy az jelentős környezetrombolást jelent. A másik gyakori dolog, amellyel a város melletti településeken élőknek gyakran meg kell küzdeniük, a szennyvízelvezetés. Sajnos nagyon gyakran megesik, hogy az adott településen nincs egy megszervezett szennyvízelvezetés, és az emberek a természetbe „vezetik el” a szennyvizet (amely nem mentes a kémiai anyagoktól sem). A harmadik dolog pedig a szemét elhordása, amelyre legtöbbször nincs lehetőségük azoknak, akik szelektíven gyűjtenék.