Környezettudatosság, napkollektorok mint energiaforrás

A fenntartható fejlődés érdekében egyre nagyobb szerepet kap az alternatív energiaforrások használata. Míg a fosszilis energiahordozók készlete véges és felhasználásuk során káros anyagokat bocsájtanak ki, a megújuló energiaforrások, mint a napenergia, korlátlan mennyiségben állnak a rendelkezésünkre.

[wp_ad_camp_1]

A napsütéses órák száma hazánkban is évről évre emelkedik, miért ne használnánk ki ennek az előnyeit? A nap energiájának hasznosításával lehetőség nyílik ugyanis olyan környezettudatos megoldásokra, amelyekkel szinte ingyen állíthatunk elő meleg vizet, amit fűtéshez vagy fürdéshez használhatunk fel. (vagy: …szinte ingyen állíthatjuk elő a fűtéshez szükséges energia nagy részét vagy a meleg vizet.)

Egy átlagos család széndioxid-kibocsátásának jelentős részét pedig éppen ezek biztosítása teszi ki. A napkollektor egyfajta hőcsapdaként nyeli el a napfényt, és az így keletkezett hő melegíti fel a csövekben keringő vizet. Eközben nem termelődnek mérgező gázok, a nem megújuló energiahordozók felhasználása jelentősen csökkenthető, így a napkollektorok használata nem fokozza az üvegházhatást. Egy napkollektoros rendszer kiépítésének költségei néhány éven belül megtérülnek, az egyszeri beruházást követően pedig minimális ráfordítással üzemeltethető.