Kóros fáradság? Nézzük mit tehetünk ellen!

Az őszi-téli időszakban bizonyára Ön is tapasztalta már, hogy sokkal fáradékonyabb, mint a tavasszal, illetve nyáron. Mondhatni ez a reakció cseppet sem meglepő, hiszen a szervezetünk is érzékeli a körülöttünk történő változást. Ám nem kell elkeseredni, ahhoz, hogy télen is ugyanolyan lendülettel vegyük a fárasztó napokat, mint nyáron van rá megoldás.

Az egyik legfontosabb teendőnk, melyet érdemes szem előtt tartani, hogy ne hagyjuk, hogy a fáradság eluralkodjon rajtunk. Ehhez viszont nagyban hozzájárulnak a táplálkozási szokásaink, illetve a testmozgás hiánya is. Annak érdekében, hogy egésznap fittek tudjunk maradni, fontos, hogy hogyan is indítjuk a napot. Akármennyire is pörgősen és sietve indul a nap, a reggelire mindig szakítsuk pár percet, hiszen ez nagyban hozzájárulhat az egész napos lendületünkhöz. Az mellett, hogy nem szabad elhanyagolni a reggelit, arra is oda kell figyelni, hogy mit fogyasztunk a nap első étkezésére. A legjobb, ha fehérjében és szénhidrátban gazdag ételeket vesszünk magunkhoz, mint pl. rozskenyér, tojás, sonka vagy dzsem.

Illetve mellé ajánlott fogyasztani tejet, illetve 100%-os gyümölcs-leveket. Továbbá azzal is nagyban hozzájárulhatunk a fittségünkhöz, hogy hűvösebb az időben sem feledkezzünk meg a megfelelő folyadék mennyiség pótlásáról. Az őszi és téli időszakban is ajánlott a napi 1-1,5 liter folyadék fogyasztása. Az idegrendszerek megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen B6, B12, magnézium, réz, jód, vas, D és C-vitaminok. Továbbá ezek azok a vitaminok, melyek számos betegség megelőzése érdekében lehetnek hasznosak a szervezetünk számára. Ráadásul az is nagyon fontos, hogy mekkora szerepet tölt be az életünkben a mozgás. És mindezek mellett, nagyon fontos még a lazítás is.