Lássuk, mit tudnak az energiatakarékos ökoházak!

Az anyagot mindig jól meg kell fizetni. Az nagy tévhit, hogy csak minimálisan kerül többe egy A-kategóriás ház. A szigetelőanyagokat, a specifikus energiatakarékos gépészeti eszközöket ugyanis rendesen meg kell fizetni. Ez egy egyszeri nagy kiadás. Ha ez az összeg az előttünk álló évtizedben meg is térül az olcsó rezsiszámlák miatt, egyszerre kiadni, akkor is sok.

[wp_ad_camp_1]

Az ingatlaneladás mindig energetikai tanúsítványhoz kötött. Az energiatanúsítvány megmutatja, hogy egy ingatlan mennyire takarékos. A mosógépen, vagy hűtőn biztosan láttál már matricát, amin jelzik, hogy az A, B, C, D vagy E energia-besorolású. A legkevesebb energiát az A jellel ellátott készülék fogyasztja. Az energiatanúsítvány régóta kötelező, de mégis kevesen tulajdonítanak neki fontosságot, pedig kellene. A tanúsítvány megmutatja, hogy adott ingatlanra mennyi rezsit fogunk költeni. Hiába olcsó egy lakás, ha utána a rezsi piszok magas lesz.

A takarékosabb ingatlanokra a hatvan év fölöttiek kíváncsiak a leginkább. Statisztika szerint minden negyedik megvásárolt ingatlan C követelménynek megfelelő vagy még annál is jobb besorolást kap. A húsz és harminc év közöttiek huszonhárom százaléka veszi ezeket a házakat. A G-jelzésű ingatlanokat vagy az ennél is rosszabb besorolású otthonokat huszonnégy százalékkal a negyven körüliek veszik.

Egyelőre még nincs olyan társadalmi réteg vagy korosztály, amelyik kicsit tudatosabban vásárolná a magasabb energetikai osztályú ingatlanokat. Ehhez valószínűleg további néhány év szükséges még, illetve a hirdetésekben is jobban kell hangsúlyozni a fontos energetikai mutatókat. Egy A, B vagy C jelzésű ingatlan könnyebben sokkal könnyebben eladható lenne, ha jobban kitudnánk használni azokat a marketing fogásokat, melyekkel lehet hatni a vásárlókra.