Légy figyelmes, amikor eladod az ingatlanod

Sokan nem is tudják, hogy milyen sok apróság van, amire figyelni kell, amikor eladják a házukat. Amikor meghirdeted a lakásodat, akkor szerencsés esetben sokan jelentkeznek majd. Az első legnagyobb feladat az, hogy kiszúrd a tényleges potenciális vevőket. Sokan egyszerűen csak szeretnének körülnézni a piacon. A valós vásárlási szándékkal érkező vevő alkudozni akar.

[wp_ad_camp_1]

Lakásod árának meghatározása fontos része az eladásnak. Nézz szét egy kicsit a piacon és az aktuális áraknak megfelelő árat szabd meg Te is. Persze egy kicsit mindig nagyobb árat kell mondani, hogy aztán lehessen helyet adni az alkunak. Nagyjából öt-tíz százalékkal magasabban érdemes meghirdetni a lakást, hogy aztán megkaphasd azt az árat, amit eredetileg szerettél volna.

Érdemes tudni, hogy az ügyvédet a vevőnek kell hoznia. Természetesen érdemes a saját ügyvédünkkel is átnézetni a vevő által ajánlott szerződést, nehogy abban egy kedvezőtlen jogi csavar legyen.  Annak is utána kell nézni, milyen adók terhelnek az eladás után. Ezek elég tetemes összegre is rúghatnak, jobb rá felkészülni.

A lakás eladási szerződésben meg kell állapodni a kulcsátadás pontos időpontjában is, illetve abban is meg kell állapodni, hogy mi az, ami marad az ingatlanban az új lakó számára. Van ugyanis, aki bútorokkal együtt akarja eladni a lakását, van aki azok nélkül, de ott vannak még a beépített bútorok is. Fontos tisztázni, hogy ezek beletartoznak az ingatlan árába, vagy sem.

Végül az okmányok beszerzése marad. Tudni kell, hogy az eladónak szüksége van energetikai tanúsítványra, mivel ezzel a tanúsítvánnyal sorolják be a lakásokat az energetikai listán. Persze, ha Te veszel új lakást, akkor se felejtsd el kérni ezt a dokumentumot. A vevő emellett kérheti a korábbi számlákat is, hogy kiszámolhassa a várható költségeket.