Legyél ügyes és nyerd meg a legtöbb vitát!

Ha akarjuk, ha nem sokan és sokszor olyan konfliktus helyzetekbe kerülünk, melyekből, csak nehezen tudunk jól kijönni, vagy inkább sehogy. Szerencsére a vitatkozás művészete megtanulható. Most eláruljuk, hogy mire érdemes nagyon ügyelni, ha egy vesztes helyzetből nyertesen akarsz kikerülni.

[wp_ad_camp_1]

Először is mutass megértést. Ha ugyanis együttérzést mutatsz a másik irányába, azzal szimpátiát ébresztesz benne. Azt senki nem akarja elismerni, hogy hibázott valaki olyannal szemben, aki nyilván valóan nem mutat érdeklődést a problémái iránt. Annak oka van annak, hogy a vitapartnered úgy érez, ahogyan. Amikor ezt megpróbálod megérteni, azzal nem egyszerűen szimpatikusabbá teszed magadat, de azt is jobban megértheted, hogy milyen érvekkel tudsz rá hatni.

Fontos, hogy a másik félt ne hibáztasd, avagy ne ródd fel a másiknak, amit gondol, mivel az a saját véleménye, amihez joga van, és az érveit valószínűleg a tapasztalataira alapozza. Amikor ezért hibáztatni kezded a vita partnered, akkor egyszerűen csak azt érezteted vele, hogy egy ostoba alaknak tartod, márpedig nincs ember, aki szívesen elismerné magáról, hogy idióta volt. A hibáztatással nehezebb lesz meghátrálásra késztetni valakit.

Jó módszer lehet, ha kimutatod, hogy tiszteled Őt és az Ő tudását. Éreztetni kell a másikkal, hogy látod, mi vezetett oda, hogy ez a véleménye, és elismered a tapasztalatait. Ezáltal nem azt kell belátnia, hogy az egész érvrendszere hibás, hanem csak azt, hogy téves következtetéseket vont le valamiről.

Sokan abba a hibába esnek, hogy felemelik a hangjukat, márpedig kiabálással nem lehet megnyerni egy vitát. Az persze igaz, hogy nehéz megőrizni a hidegvéred, ha valaki olyat mondd, amivel megbánt, de uralkodj magadon. Ha megijesztesz valakit a reakcióddal, az nem azt jelenti, hogy hagyott nyerni, hanem csak azt, hogy menekülni akar. Maradj tárgyilagos, folytass higgadt és értelmes párbeszédet.