Limoncello, az egyedülálló olasz citromlikőr

A limoncello egy olasz citromlikőr, melyet mára már számos italkészítő vállalkozás  készít.A limoncellot desszertitalként tarják számon, éttermek étlapján is hasonló kategóriába esik.

[wp_ad_camp_1]

A limoncellonak különböző fajtái vannak és számos hozzá hasonló, déli gyümölcsből készített ital is létezik, de csak e márkanév alatt futó ital lett szinte Olaszország védjegye a likőrkedvelők körében. Hozzá hasonló italok közül ismertebb a limoncino, a limonello, a limonetto, a mandarinból készült mandarinetto. Sőt, készítenek gyömbérből is hasonlót, ez a zenzerino, a másnáls a raspicello és még sorolhatnánk az érdekes gyümölcslikőröket. A limoncello nagyon kesernyés, ugyanakkor nagyon cukros is egyben. Aki először kóstolja, joggal feltételezheti, hogy cukros ciztomlét kapott. Az első pár korty után viszont hamar rá lehet érezni az ízére.

A limoncellot hagyományosan sorrentoi citrom héjának felhasználásával készül, melyhez alkoholt, vizet és cukrot adnak. Színes sárga, íze sosem savanykás, hiszen citromlét nem tartalmaz. Az alkohol, amit hozzáadnak finomszesz vagy vodka. Alkoholtartalma átlagosan 20%, de ez igen változó. A készítése eredetileg Dél-Olaszországra volt jellemző, de hamar elterjedt és mára az olaszok egy része házilag is elkészíti. A limoncelloról híres vidékek a Nápolyi-öböl, Szicília, Szardínia, Capri és a Sorrentói-félsziget. Előszeretettel készítik Máltán és Gozon is, de a francia Mentonban is jellemző ital. Emésztéssegítő itókaként fogyasztják étkezés után, általában hűtve, de a nyári forróságban a fagyasztott limoncello igen frissítő hatású. Az Amalfi-parton előre lefagyasztott kicsi kerámiapoharakból isszák, ez a szokás terjedőben van, mivel talán íly módon felszolgálva a legüdítőbb hatású.