Linz, az acélváros

Ausztria harmadik legnagyobb városa a majdnem 200 ezer főt számláló Linz. A város Ausztria legiparosodottabb városa. Itt működik az ország legnagyobb acélipari társasága a Voestalpine AG, ami egyben a legnagyobb munkaadó is Linzben. A város fontos közlekedési központ is, ugyanis félúton található Bécs és München között.

[wp_ad_camp_1]

A kultúra is kiemelt szerepet kap a város életében, 2009-ben elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa kitüntető címet is. Az éghajlat kontinentális, de az Alpok közelsége miatt hegyvidéki hatások is érvényesülnek, télen nem ritkák az extrém hidegek sem. Linz Ausztria fontos felsőoktatási központja is, összesen négy egyetem található a városban, melyek közül a legnagyobb a Johannes Kepler Tudományegyetemen. Legfőbb nevezetességei a Szent Mária Katedrális, a Brucknerhaus koncertterem, a Lentos Művészeti Múzeum és a Linzer Landesthater (színház).

A legnagyobb, évente megrendezésre kerülő kulturális rendezvények a városban az Ars Electronica Fesztivál, a Crossing Europe Fesztivál, a Nemzetközi Brucknerfest, a Klangswolkke szabadtéri zenei fesztivál és a Pflasterspektakel zenei attrakció. Érdemes felkeresni a linzi várkastélyt, amelyet III. Frigyes császár építetett 1477-ben, benne található a középkort bemutató kastélymúzeum. Linzben található Ausztria harmadik legrégebbi, népszerű futballcsapata a LASK, ami a városban fekvő Gugl statidonban játssza a mérkőzéseit.