Lizin a herpeszre?

A herpeszek apró hólyagok amelyek a szájban vagy az ajkakon jelennek meg. Néhány ember lizint használ, amely esszenciális aminosav, hogy segítse a herpeszek kezelését vagy megelőzését, de vajon működik? A vírus herpeszeket okoz, így az orvos tipikusan vírusellenes gyógyszereket ír elő a járvány kezelésére. Azt is javasolhatják, hogy egy személy lizint használjon, amely egy bizonyos élelmiszerekben található aminosav, hogy segítse a vírus kezelését.

[wp_ad_camp_1]

A lizin elengedhetetlen számos testi funkcióhoz, beleértve a kalcium felszívódását és a kollagén képződését. A legtöbb ember elegendő mennyiségű lizint fogyaszt a táplálkozásban a test alapvető szükségleteihez. Azonban azoknak az embereknek, akik lizint kívánnak használni a herpeszek kezelésére, valószínűleg ki kell egészíteniük a lizinbevitelt. A lizin segíthet lassítani vagy megakadályozni az 1. típusú herpes simplex vírus (HSV-1) növekedését, amely felelős a herpeszekért. A HSV-1 megköveteli, hogy az arginin, amely egy másik aminosav, növekedjen. A lizin megakadályozza, hogy a szervezet elnyelje az arginint, ami megnehezíti a HSV-1 növekedését és szaporodását.

Az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia szerint a 14-49 évesek több mint 50 százaléka hordozza a vírust. A lizin lassíthatja vagy leállíthatja a HSV-1 életciklusát, de nem gyógyíthatja meg a vírus személyét. Ha valaki kapcsolatba került a vírussal, mindig jelen lesz az illető szervezetében. A lizin nem gyógyítja a herpeszeket, de segíthet megelőzni és lerövidíteni a kitörés időtartamát. Egy személynek folytatnia kell a vírusellenes gyógyszerek szedését az orvos által a herpeszekre vonatkozóan. A lizin-kiegészítők fogyasztásával kapcsolatban  előzetesen beszélniük kell orvosukkal, mert nem minden esetben  biztonságos s túl sok lizin fogyasztása.