Macskakarom tea – hatásos immunerősítés egyszerűen

A macskakarom teát az egyik leginkább hatásos immunerősítőként tartják számon. Bár hazánkban sokáig nem volt bejegyeztetve, manapság már országunkban és Európában is szinte mindenhol hivatalosan kapható.

[wp_ad_camp_1]

Felfedezése után gyorsan az érdeklődés központjába került ez a Dél-Amerikában honos növény. Magassága elérheti akár a 20-22 métert, szétágazó ágakkal, karomszerű képződményekkel rendelkezik, amiről a nevét is kapta. A népgyógyászatban már régóta használták, az őserdőben lakók a gyulladásokat csökkentették vele, kezelték a fertőzéseket, a daganatos betegségeket gyógyították, valamint különböző ízületi panaszokat is hatásosan enyhítettek. Számos írás mutat rá ezeken kívül, hogy cukorbetegségre, bőrgyulladásokra, menstruációs zavarokra, és emésztési problémákra is használták. Alkalmazása nagyobb adagokban nem ajánlatos. Használatával vigyázni kell. Csökkentheti a petesejtek termelődését és a fogamzó képességet, összehúzódásra készteti a méhizmokat, ezért akár a terhes nőknél még vetélést is okozhat. Jobb ezekben az időszakokban egyáltalán, vagy csak korlátozott mennyiségben fogyasztani teáját.

A macskakarom teát a növény gyökerének kérgének leválasztásával készítik. Erős antioxidáns, immunstimuláló és daganatellenes hatása van. Egyes állítások szerint, antioxidáns képessége sokkal magasabb, mint a C-vitaminé, még akár 60%-kal is képes növelni az immunitást. Azok számára is ajánlott a fogyasztása, akik szív és érrendszeri betegségekben szenvednek. Felnőtteknek napi háromszor 1-2filternyi tea a megfelelő. Gyermekeknek csak a 12 éves kor betöltése után ajánlatos a fogyasztása, viszont ilyenkor is kisebb mennyiségben. Amíg fogyasszuk, akár nem kívánatos hatások is érhetnek, főleg ha túlérzékeny a gyomrunk és bélrendszeri panaszokban szenvedünk. Ilyenkor gyomortáji fájdalmakat érezhetünk, puffadást, hasmenést és székrekedést is okozhat. Jótékony hatását a tea csak kúraszerűen tudja kinyilvánítani, melynek 1-3hónapig kell, hogy tartson. Megszakítás nélkül 12hónaptól hosszabb ideig ne fogyasszuk.