Madárfürdetőt a kertbe!

Akár a legegyszerűbb, sekély medencés változatot, akár a fényűzőbb, szökőkúthoz hasonló típust választjuk, a madárfürdető minden kertnek a legmutatósabb eleme lehet. Jó nekünk, jó a madaraknak és jó a kertnek is.

[wp_ad_camp_1]

Amint kitesszük kertünkbe az új szerzeményt, néhány óra múlva már hangos madárcsicsergésre lehetünk figyelmesek. Tavasztól kezdve a madarak egyre inkább keresik a vizet, a madárfürdetőben pedig örömmel fognak lubickolni. Ha eddig is kedves vendégei voltak kertünknek a madarak, most még több lesz belőlük. Ez a látvány és a hangulat mellett a talaj szempontjából is előnyös, hiszen a csipegetés által a madarak nagyban hozzájárulnak a talaj szellőztetéséhez is.

Ezenkívül a kártevőket is pusztítják, akárcsak a darazsak, amik szintén nem fognak tudni ellenállni a madárfürdető csillogó vizének. Ha zöldségeket termesztünk, a darazsak különösen hasznosak, mert természetes ellenségei a leggyakoribb kártevőknek, mint pl. a káposzta féreg.

A madárfürdetőknek ma már létezik elektromosan, elemmel, sőt napelemmel működtethető változatuk is. Méret és kialakítás tekintetében a kínálat szinte korlátlan, választhatunk pillangókkal, virágokkal, madarakkal díszített madárfürdetőt, csak fantáziánk és pénztárcánk szabhat határt.

A madárfürdető rendszeres tisztán tartást igényel, mert azoknál a típusoknál, ahol a víz nem csordogál, hanem áll, könnyen megjelenhetnek a lerakódások, megtelepedhetnek a mohák és az algák. Télen ne felejtsük el a fagytalanítást, főleg a vízkeringetős változatoknál.