Makacs pattanások felnőtt korban

Igazán bosszantó lehet, amikor már pubertás kor elmúltával is azzal kell bajlódnunk, hogy a csúnyábbnál-csúnyább pattanásainkat hogyan tudjuk eltakarni reggelente.

[wp_ad_camp_1]

Tévhit, hogy pattanásokkal csakis tinédzserek küszködnek. Sok felnőtt életében később is megjelenek a fájdalmas, piros kis pöttyök. Amennyiben folyton visszatérő problémával állunk szemben, akkor nem árt komolya venni őket. És szakértőhöz fordulni. A szakértő erről úgy vélekedik, hogy a serdülőkor kinövése után is 25-40 év között életszakaszba lépő felnőtteket is időközönként meg örvendeztethet egy-egy pattanás. Ezek a csúnya aknék többek között nők életét keserítik meg. Főként a száj körül jelentkezhetnek ezek, nehéz őket kinyomni, fájdalmasak és többnyire pigmentációval gyógyulnak. A legtöbb esetben ezek a pattanások genetikai, hormonális és környezeti hatások következményeként jelenek meg. Az akné a faggyúmirigyek, illetve a szőrtüszők működészavarából adódhatnak. A faggyúmirigyek hormonreceptorral vannak ellátva és a hozzájuk kapcsolódó férfi nemi hormonok hatására fokozódó faggyútermelődés pattanások kialakulását eredményezi.

Egyeseknél genetikai okok miatt érzékenyebbek, vagyis a hormonreceptorok érzékenyebben reagálnak és sűrűben jelentkezhetnek pattanások. A súlyos aknék kialakulásában nagy szerepet töltenek be a baktériumok, melyek az bőrön jelen vannak, de a faggyútermelődés miatt túlszaporodhatnak és fájdalmas, gyulladt, piros pattanásokat eredményeznek. Viszont a hormonokon kívül még más is állhat a hátterében. Érdemes góc kutatást végezni, ugyanis a szervezetben tünetet nem okozó gyulladás is meghúzódó felnőttkori pattanásokhoz vezethet. Továbbá a gyulladásos pattanások hátterében állhat még stressz is.