Megelőzhetőek-e a terhességi csíkok?

A legtöbb kismamát és jövendőbeli kismamát foglalkoztatja a gondolat, hogy vajon hogyan is előzhetné meg a terhességi csíkok kialakulását. Ez nem is meglepő, hiszen a későbbiekben igenis meg tudja keseríteni a nők életét a csíkos has, amelyet sosem lehet teljesen helyrehozni. De vajon mit tehetünk a megelőzés érdekében?

[wp_ad_camp_1]

Kérdéses, hogy egyáltalán lehetséges-e a terhességi csíkok megelőzése. Hiszen hányan vannak, akik a terhesség teljes ideje alatt kenegették valamivel a hasukat, csípőjüket és a többi érintett területet, és a végén mégis csíkosak maradtak, és ugyanakkor mennyi olyan eset is van, amelynél semmivel sem kezelték a bőrfelületeket, és egyetlen stria sem keletkezett. Hogyan kinek mennyi terhességi csíkja fog keletkezni, az a bőre rugalmasságától függ. Ez pedig többnyire genetikai tényező. Bár persze a bőr rugalmasságán lehet javítani valamelyest, azok, akik erre hajlamosak, biztos nem fogják megúszni terhességi csík nélkül. Mindazonáltal akkor is megéri küzdeni ellene, hiszen nem mindegy, hogy néhány vékonyabb fehér striánk marad, vagy az egész hasunk, mellünk, combjaink tele lesznek mély „árkokkal”.

Ennek érdekében pedig jó, ha minél több vizet iszunk, lehetőségünkhöz mérten mozgunk és egészségesen étkezünk. Mindezek ugyanis növelik a bőr rugalmasságát. Persze célzott kezelést is érdemes alkalmazni a terhesség teljes ideje alatt. Erre speciális készítményeket is vásárolhatunk, azonban néhány természetesebb megoldással is hasonlóan jó eredményeket lehet elérni. Kiválóan használható például az olívaolaj vagy a kókuszzsír is erre a célra. Mindkettő nagyszerű tápanyagokkal látja el a bőrünket, és segíti annak a könnyebb nyúlását. Így amennyiben kisbabát tervezünk, vagy már várandósak is vagyunk, akkor mindenképpen megéri elkezdeni a bőrápolást, az egészséges életmódra pedig akkor is oda kell figyelni, ha nem a terhességi csíkok elkerülése a célunk. Azonban a striák teljesen nem zárhatóak ki akkor sem, ha mindent megteszünk az elkerülésük érdekében, hiszen ha ezt örököltük, akkor bizony csíkosodni fogunk.